Wat gebeurt er als ik mijn huis verkoop met verlies?

Verkopen met verlies is nooit leuk, maar verkopen en een restschuld overhouden is nog minder leuk. We lichten twee situaties toe die kunnen ontstaan bij de verkoop van een huis waar onze adviseurs u graag mee helpen.


Situatie 1: u verkoopt de woning voor een bedrag lager dan de aankoopprijs, maar hoger of gelijk aan de uitstaande hypothecaire schuld


In dit geval kunt u verder met een schone lei. U heeft namelijk geen restschuld.


Situatie 2: u verkoopt de woning voor een bedrag lager dan de aankoopprijs en ook lager dan de uitstaande hypothecaire schuld


In dit geval blijft u achter met een restschuld. Dat is natuurlijk nooit leuk. Of het ook erg (lees: schadelijk) is, hangt af van uw persoonlijke en financiële situatie. Neem altijd contact op met de geldverstrekker als u overweegt om uw woning te verkopen voor een bedrag dat lager is dan de uitstaande schuld.


Een restschuld, wat betekent dat?


Het is belangrijk dat u vóór de verkoop weet of u een eventuele restschuld kunt betalen. Er zijn 5 situaties mogelijk:

  1. U betaalt uw restschuld met eigen geld.
  2. Uw restschuld wordt kwijtgescholden. U heeft namelijk een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  3. U financiert uw restschuld mee met de hypotheek voor de nieuwe woning.
  4. U betaalt uw restschuld met een lening. Voorbeelden hiervan kunnen zijn een consumptief krediet of een lening bij vrienden of familie.
  5. U kunt uw restschuld niet met eigen geld of een lening betalen en neemt geen nieuwe hypotheek.

Onze financieel adviseurs hebben veel ervaring met dit soort situaties en kunnen u bijstaan in het nemen van de juiste beslissingen, zowel bij het verkopen van uw woning als bij een restschuld.

“Een paar jaar gelden was het nog schering en inslag, maar het komt door de gestegen huizenprijzen gelukkig steeds minder vaak voor. Ook de geldverstrekkers hebben er inmiddels producten voor in huis. Het is nooit fijn, maar bijna altijd is er wel een oplossing voor een restschuld te vinden.” Johan van Beek, Van Bruggen adviseur Oosterhout.

Contactformulier

Bel mij terug is niet ingevuld.

Aanhef is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.

E-mail: is niet ingevuld.

Opmerkingen: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.