Eigendomsverhouding

Wordt jouw kind eigenaar van de woning? Of kies je ervoor om hem of haar slechts deels eigenaar te maken of zelfs helemaal niet? Het is belangrijk om na te denken over de eigendomsverhouding van de woning. In sommige steden, voornamelijk studentensteden, geldt de regel dat een pand niet verhuurd mag worden. Dit is enkel mogelijk als je kind bijvoorbeeld voor minimaal 10% mede-eigenaar is.

Houd het zakelijk

Ben je van plan om je kind geld te lenen, zodat hij of zij een woning kan kopen? Zorg er dan voor dat je de voorwaarden van de lening marktconform houdt, ofwel: dat de lening zakelijk is. Als jouw kind een te lage of juiste te hoge rente betaalt, kan de Belastingdienst zich ermee bemoeien. Zo kan deze bijvoorbeeld stellen dat er sprake is van een schenking.

“Door de lage rente op spaarrekeningen zie ik steeds vaker dat ouders, die wat geld over hebben, een appartement voor hun studerende kinderen kopen. Handig zolang de kinderen studeren. Financieel aantrekkelijk voor de periode daarna. De huur is een mooie aanvulling op hun inkomen en zo levert een investering in een woning meer op dan de rente op een spaarrekening.” - Corjan Bal, Van Bruggen adviseur Drachten

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende manieren om je kind te helpen aan een geschikte woning.

    1. Je leent je kind geld, dit wordt ook wel een familiehypotheek genoemd. De te betalen rente is bij je kind aftrekbaar en de te ontvangen rente is bij jou onbelast. Een notaris hoeft hierbij niet aan te pas te komen. Maar het kan wel raadzaam zijn om de afspraken goed vast te leggen bij een notaris, zeker als er bijvoorbeeld meer kinderen zijn.
    2. Je schenkt je kind geld. Je kunt dit doen tot een bedrag van ruim € 100.000,- zonder het betalen van schenkingsbelasting. Je kind moet dan wel jonger zijn dan 40 jaar.
    3. Je kunt ook een lening aan je kind combineren met een jaarlijkse schenking.
    4. Je koopt een woning en verhuurt het aan je kind.
    5. Je staat borg op een hypotheek. Dit betekent dat je de maandelijkse betalingen moet overnemen, als je kind deze zelf niet meer kan voldoen. Er zijn weinig geldverstrekkers die deze mogelijkheid aanbieden, maar het is zeker mogelijk.

Vraag advies

Met goed financieel advies weet je zeker dat alles goed geregeld is. Laat je dus goed informeren en adviseren. De financieel adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep hebben veel ervaring en kunnen je adviseren in het nemen van de juiste beslissingen. Zo kunnen jij én je kind optimaal profiteren van deze constructie.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak