Waar let ik op als ik als ouder een huis wil kopen voor mijn kind?

Bij het kopen van een huis voor uw kind spelen naast financiële belangen ook emotionele belangen een grote rol. Met goed financieel advies weet u zeker dat alles goed geregeld is, waardoor u en uw kind optimaal profiteren van de constructie. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande zaken als u van plan bent om een huis te kopen voor uw kind.

Eigendomsverhouding

Het is van belang om goed na te denken over de eigendomsverhouding van de woning. Wordt uw kind volledig eigenaar, of maar voor een deel? In sommige steden (vooral studentensteden) geldt soms de regel dat een pand niet verhuurd mag worden. Uw kind moet dan voor bijvoorbeeld minimaal 10% mede-eigenaar zijn.

Houd het zakelijk

Als u van plan bent om uw kind geld te lenen om de woning te kopen, zorg er dan voor dat de lening zakelijk is. Daarmee bedoelen we dat u de voorwaarden van de lening marktconform houdt. Als de rente te laag of juist te hoog is, dan kan de Belastingdienst roet in het eten gooien door te stellen dat er sprake is van een schenking.

“Door de lage rente op spaarrekeningen zie ik steeds vaker dat ouders, die wat geld overhebben, een appartement voor hun studerende kinderen kopen. Handig zolang de kinderen studeren. Financieel aantrekkelijk voor de periode daarna. De huur is een mooie aanvulling op hun inkomen.” - Corjan Bal, Van Bruggen adviseur Drachten

Welke mogelijkheden zijn er om mijn kind te helpen aan een geschikte woning?

  1. De ouders kunnen geld lenen aan hun kind. De te betalen rente is bij het kind aftrekbaar. De te ontvangen rente is bij de ouders onbelast. Een notaris hoeft hier niet aan te pas te komen. Het is wel aan te raden om deze lening te registreren bij de Belastingdienst.
  2. De ouders kunnen geld schenken aan hun kind. Tot een bedrag van EUR 108.000 kan dit zonder schenkingsbelasting te hoeven betalen. Het kind moet dan wel jonger dan 40 jaar zijn.
  3. De ouders kunnen een woning kopen en die verhuren aan hun kind.
  4. De ouders kunnen borgstaan op de hypotheek. Dit betekent dat zij de maandelijkse betalingen overnemen mocht hun kind de maandelijkse lasten niet meer kunnen voldoen. Er zijn maar weinig geldverstrekkers die die aanbieden, maar het is zeker wel mogelijk.

Laat u goed informeren en adviseren. De financieel adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep hebben veel ervaring en kunnen u bijstaan in het nemen van de juiste beslissingen waar zowel u als uw kind emotioneel en financieel van profiteren.

Contactformulier

Bel mij terug is niet ingevuld.

Aanhef is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.

E-mail: is niet ingevuld.

Opmerkingen: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.