Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Een huis kopen voor je kind, hoe werkt dat?

Je hebt dus diverse mogelijkheden om een huis te kopen voor je kind. Het kan zijn dat je de volledige koopsom betaalt en zo daadwerkelijk het huis koopt voor je kind. Maar je kunt ook op andere manieren helpen bij de aankoop.

Dit zijn de mogelijkheden om een woning te kopen voor je kind:

  • Doe een (belastingvrije) schenking voor een huis. In 2024 mag je je kind tussen de 18 en 40 jaar eenmalig € 31.813 schenken, of bij een ouder kind kun je gebruik maken van de jaarlijkse schenkvrijstelling van € 6.633,- . Meer schenken mag ook. Wel betaalt je kind dan schenkbelasting over het bedrag dat boven die vrijstellingsgrens uitkomt. Op de website van de Belastingdienst kun je uitrekenen hoeveel de schenkbelasting bedraagt.
  • Verstrek een familiehypotheek. Dit betekent dat je kind geen hypotheek afsluit bij de bank, maar bij jou. Jij verstrekt dus de hypotheek. Hiervoor moet je op papier afspraken maken over bijvoorbeeld de hoogte van de lening en de (marktconforme!) rente. Je kind betaalt over deze hypotheek gewoon maandlasten (aflossing en rente), maar dan aan jou in plaats van aan de bank. Je kunt overigens afspreken dat je (een deel van de) de aflossing en rente terugschenkt aan het kind. Vaak wordt een familiehypotheek naast een hypotheek bij een reguliere geldverstrekker afgesloten.
  • Koop met de overwaarde een huis voor je kind. Je kunt de overwaarde op je huis verzilveren door daarmee een huis te kopen voor je kind. Je sluit dan een extra hypotheek af op je huidige woning (met de overwaarde) en gebruikt die om de woning voor je kinderen te bekostigen. Houd er rekening mee dat je over dit deel van de hypotheek geen hypotheekrenteaftrek Ook kleven er wat fiscale consequenties aan deze constructie. Daarover straks meer.
  • Koop een huis en verhuur het aan je kind. Verder kun je ervoor kiezen om met je spaargeld of overwaarde een huis te kopen en dat aan je kind te verhuren. Jij behaalt daarmee rendement op je spaargeld en je kind heeft relatief lage maandlasten. Je kunt ook besluiten om de betaalde huur aan het eind van het jaar als schenking aan je kind terug te geven.

Er zijn nogal wat constructies mogelijk dus als je een huis wilt kopen voor je kind. Benieuwd welke constructie voor jullie het best passend is? Onze financieel adviseurs denken graag mee. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan om jouw opties te ontdekken.

Gratis kennismaking aanvragen

Huis kopen voor kind zonder hypotheek, kan dat?

Ja, het is soms mogelijk om een huis te kopen voor je kind zonder een hypotheek af te sluiten. Als je voldoende spaargeld hebt en dat geld ook kunt missen, kun je een woning voor je kind kopen zonder hypotheek.

Besef wel dat daardoor je vermogen vastzit in de woning. Je hebt daardoor een minder grote buffer achter de hand. Daarom is het soms verstandiger om alsnog de woning (deels) met een hypotheek te financieren. Een financieel adviseur kan je persoonlijk advies geven over waar jij goed aan doet.

Fiscale consequenties woning kopen voor kind

Als je een woning koopt voor je kind, heeft dat wel fiscale consequenties. Dat geldt in het bijzonder als jij (deels) met een hypotheek een huis koopt voor je kind. Houd bijvoorbeeld rekening met het volgende:

  • Je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek over de hypotheek die je afsluit voor een huis voor je kind. Je mag alleen de rente aftrekken voor een hypotheek die bedoeld is voor jouw eigen woning.
  • Ben jij de hypotheekverstrekker voor je kind (vanuit een familiehypotheek)? Dan krijgt je kind wél hypotheekrenteaftrek. Voorwaarde daarvoor is dat je zoon of dochter een marktconforme rente moet betalen voor de hypotheek. Ook moet deze hypotheek geregistreerd zijn bij de Belastingdienst. Leg ook altijd de gemaakte afspraken (bijvoorbeeld over de duur en aflossing van de hypotheek) op papier vast.
  • De woning die je voor je kind koopt, geldt als tweede woning. Deze telt daarom mee als vermogen uit sparen en beleggingen in box 3. Je betaalt daarom vermogensbelasting over de woning. De extra hypotheek die je hebt afgesloten op je eigen woning, telt als schuld mee voor de vermogensbelasting.
  • Als je een tweede hypotheek neemt of je hypotheek verhoogt voor het huis van je kind, kun je minder (extra) lenen voor je eigen woning. Dit kan gevolgen hebben als je zelf meer wilt lenen voor een verbouwing of je overwaarde wilt gebruiken om bijvoorbeeld je pensioen aan te vullen. Het verhogen van je eigen hypotheek is dan wellicht niet of alleen voor een lager bedrag mogelijk.

Overdrachtsbelasting bij huis kopen voor een kind

Daarnaast moet je wat meer overdrachtsbelasting betalen als je een huis gaat kopen voor een kind. Je wordt dan gezien als een belegger, omdat het huis niet voor jouzelf bedoeld is. Daarom betaal je in 2024 10,4% van de koopsom aan overdrachtsbelasting. Dat is een stuk meer dan het gebruikelijke tarief van 2%.

Benieuwd hoe jij je kind kunt helpen?

Wil jij je zoon of dochter helpen bij de aankoop van een woning? Schakel dan altijd financieel advies in, zodat je zeker weet dat je doordachte keuzes maakt die voor jou én je kind goed uitpakken. Onze adviseurs helpen je hier graag bij. Maak gerust een gratis eerste afspraak!

Maak een gratis afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak