Kun jij ook besparen op je maandlasten? Download ons gratis whitepaper hier.

Economie en crisis

De recente stijging van de huizenprijzen komt na een sterke daling van de huizenprijzen in de jaren na de financiële crisis die begon in 2008. Een gebrek aan vertrouwen bij de consument door onzekerheid over baangaranties en pessimisme, leidde tot een abrupte stilstand van de huizenmarkt. Het aantal verkopen nam, afhankelijk van de regio, af met wel 30 tot 45%. Een aanzienlijke prijsdaling was het gevolg. Huizen die verkocht moesten worden (bijvoorbeeld door scheiding, overlijden of een nieuwe baan elders in het land), werden met aanzienlijke kortingen, tot wel 30% of meer, van de hand gedaan. Sinds 2015 is het sentiment gekeerd en stijgen de prijzen van woningen weer fors. Ook hebben externe factoren, zoals het coronavirus, invloed op de hypotheekrente.

Verwachting van de huizenprijzen

Ook in de toekomst krijgen huizenprijzen met prijsschommelingen te maken. Er bestaat dus een kans dat de huizenprijzen weer gaan dalen. De huizenmarkt lijkt op dit moment echter geen zeepbel waarbij prijzen op korte termijn fors kunnen gaan dalen. De belangrijkste reden daarvoor is dat er op dit moment een groot tekort is aan woningen. De vraag naar woningen is veel groter dan het aanbod. De komende jaren lijkt het niet te lukken om dit tekort snel in te lopen. Toch is een zekere voorspelling over de huizenprijzen op de lange termijn helaas niet te maken. Zo kan een grote economische crisis net als eerder deze eeuw roet in het eten gooien.

Huren of kopen?

Investeren in hen eigen woning blijkt vaak een goede keuze op de lange termijn. Na de aflossing van de hypotheek dalen de woonlasten, terwijl de maandelijkse huurlasten bij een huurwoning altijd doorgaan. Daarnaast worden de huren jaarlijks geïndexeerd en naar aanleiding hiervan meestal verhoogd. Rendementen uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst. Van Bruggen Adviesgroep adviseert je graag over het kopen of huren van een huis, met oog op de huidige huizenmarkt en de verwachtingen voor de toekomst.

Lees ook

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak