Denk hierbij onder andere aan:

• Foto’s maken voor in de brochure en op de verkoopwebsite
• Plattegrond maken
• Bezichtigingen begeleiden
• Adverteren
• Onderhandelen met geïnteresseerde kopers
• Opstellen van de koopakte
• Organiseren van de deelname aan open-huis-dagen

Daarnaast is de prijs afhankelijk van de markt. Een huis dat moeilijk te verkopen is, kost meer tijd en dus zal de makelaar hier mogelijk een hoger tarief voor vragen.

Opstartkosten

Opstartkosten zijn de kosten voor onder andere de fotografie, het maken van een plattegrond en het plaatsen van de woning op een verkoopwebsite als Funda of andere promotielocaties. Bij de meeste kantoren betaal je deze kosten apart, direct aan het begin van het verkooptraject. Sommige kantoren berekenen deze kosten op de eindfactuur.

(Makelaars)courtage, makelaarsprovisie, makelaarskosten of makelaarstarieven?

Makelaars gebruiken meestal de term courtage of makelaarscourtage, maar synoniemen als makelaarsprovisie, makelaarskosten, makelaarstarieven en prijs komen regelmatig voor om de kosten van een makelaar te omschrijven. Laat je daarom goed informeren over wat er wel en niet in de prijs inbegrepen is. Zet het ook samen op papier. Zo voorkom je vervelende verrassingen voor alle partijen.

Soorten makelaars

Er zijn verschillende soorten makelaars. Op deze pagina hebben we het over de makelaar in onroerend goed, maar daarvan bestaan er verschillende soorten. In de zoektocht naar een huis kom je de volgende makelaars tegen: verkoopmakelaars, aankoopmakelaars, verhuurmakelaars, internet- of onlinemakelaars, taxateurs en veilingmakelaars. Het beroep makelaar is sinds 2001 een vrij beroep, wat betekent dat iedereen zich makelaar kan en mag noemen, ongeacht vakkundigheid. Door voor een aan- of verkoopmakelaar te kiezen die verbonden is aan een branchevereniging, heb je meer zekerheid over de kwaliteit van de dienstverlening die wordt geleverd. Van Bruggen Adviesgroep vindt het belangrijk dat een makelaar aangesloten is bij een branchevereniging. Er zijn in Nederland verschillende brancheverenigingen voor makelaars in onroerend goed. De bekendste zijn de NVM, VBO en VastgoedPRO. Van Bruggen Adviesgroep is lid van VastgoedPRO.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak