Hoeveel courtage vraagt een makelaar en hoe wordt de hoogte van dit bedrag bepaald?

Een makelaar mag in Nederland zelf zijn tarieven bepalen. Er gelden geen vaste (wettelijke) tarieven voor de diensten van een makelaar. Het bedrag is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden die de makelaar wel of niet verricht. Denk hierbij o.a. aan:

  • Foto’s maken voor in de brochure en op de verkoopwebsite
  • Plattegrond maken
  • Bezichtigingen begeleiden
  • Adverteren
  • Onderhandelen met geïnteresseerde kopers
  • Opstellen van de koopakte
  • Organiseren van de deelname aan open-huis-dagen

Daarnaast is de prijs afhankelijk van de markt. Een huis dat heel moeilijk te verkopen is, kost meer tijd en dus zal de makelaar hier een hogere prijs voor vragen.

Courtage van een Van Bruggen Adviesgroep makelaar

De meeste verkoopmakelaars rekenen courtage in de vorm van een percentage van de verkoopprijs. Vaste bedragen of een hoger percentage bij een hogere verkoopprijs zijn echter ook mogelijk. 

Opstartkosten

Opstartkosten zijn de kosten voor o.a. de fotografie, het maken van een plattegrond en het plaatsen van de woning op een verkoopwebsite als bijvoorbeeld Funda of andere promotielocaties.

Synoniemen

Makelaars zelf gebruiken meestal de term courtage of makelaarscourtage, maar woorden als makelaarsprovisie, makelaarskosten, makelaarstarieven en prijs komen ook regelmatig voor om de kosten van een makelaar te omschrijven. Laat u goed informeren over wat er wel en niet in de prijs inbegrepen is. Zet het ook samen op papier. Dat is voor alle partijen beter en voorkomt vervelende verrassingen.

Soorten makelaars

Makelaars zijn er in vele soorten en maten. Naast makelaars in onroerend goed zijn er bijvoorbeeld ook makelaars in assurantiën. Hier hebben we het over de makelaar in onroerend goed, maar ook daarvan zijn er verschillende soorten. U kunt de volgende tegenkomen bij het zoeken naar een huis: verkoopmakelaars, aankoopmakelaars, verhuurmakelaars, internet- of onlinemakelaars, taxateurs en veilingmakelaars. Het beroep makelaar is sinds 2001 een vrij beroep. Iedereen kan en mag zich makelaar noemen, ook als hij of zij niet daadwerkelijk vakkundig is. Door voor een aan- of verkoopmakelaar te kiezen die verbonden is aan een branchevereniging heeft u meer zekerheid over de kwaliteit van de dienstverlening die wordt geleverd. Van Bruggen Adviesgroep vindt het belangrijk dat een makelaar aangesloten is bij een branchevereniging. Er zijn in Nederland verschillende brancheverenigingen voor makelaars in onroerend goed. De bekendste zijn de NVM, VBO en VastgoedPRO. Van Bruggen Adviesgroep is lid van VastgoedPRO.

Contactformulier

Bel mij terug is niet ingevuld.

Aanhef is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.

E-mail: is niet ingevuld.

Opmerkingen: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.