Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Je woning verkopen in 4 stappen

Bij een huis verkopen begin je met een waardebepaling en het bepalen van een goede verkoopprijs. Je eindigt, als het goed is, met de overdracht van je huissleutels aan de gelukkige nieuwe eigenaren. Klik op de stappen hieronder om precies te lezen hoe dit alles in zijn werk gaat.

  1. De voorbereiding
  2. Optioneel: de hypotheek regelen voor je nieuwe woning
  3. Bezichtigen en onderhandelen
  4. Koopcontract en overdracht

Een huis verkopen met Van Bruggen: hoe werkt dat?

Voordat we je alles over de stappen vertellen, eerst kort iets over onze dienstverlening op het gebied van makelaardij, hypotheekadvies en financieel advies. Kies je voor Van Bruggen Adviesgroep om jou te begeleiden bij de verkoop van jouw woning? Dan brengen we eerst jouw wensen en mogelijkheden in kaart. Daarna bepalen we samen wat de makelaar precies voor je gaat doen. Maak je gebruik van één of meerdere diensten? Wij geven bijvoorbeeld graag advies over je verkoopstrategie, begeleiden de bezichtigingen of helpen in de prijsonderhandelingen.

Natuurlijk kunnen we je ook de complete verkoop uit handen nemen. Dan geven we je advies over de vraagprijs of de presentatie van de woning, en pakken wij de onderhandelingen en het opstellen van het koopcontract voor je op. Wat je ook kiest: bij onze makelaars kun je rekenen op helder, objectief advies en professionele begeleiding.

Stap 1. Voorbereiding voor je woning verkopen

Voordat er een ‘Te koop’-bord voor je woning prijkt, zal je eerst het nodige moeten voorbereiden.

Waardebepaling van je woning

Dat begint met een waardebepaling van je woning. Veel mensen schakelen bij deze stap een makelaar in, die de waardebepaling voor zijn rekening kan nemen. Bij een waardebepaling zal de makelaar jouw woning grondig bekijken en deze vergelijken met soortgelijke woningen in de buurt. Aan de hand daarvan bepaalt hij wat een passende prijs is voor jouw woning.

Wel of geen verkoopmakelaar?

Meer in het algemeen zal je bij de voorbereiding nadenken over wel of niet een verkoopmakelaar inschakelen. Je kunt je woning in principe zonder tussenkomst van een makelaar verkopen, maar vrijwel iedereen besluit hier een makelaar bij in te schakelen.

Dat is niet zonder reden. Je huis verkopen doe je niet iedere dag. Laat je dus goed begeleiden door een deskundige verkoopmakelaar om zeker te weten dat je dit goed aanpakt en een mooi bedrag voor je woning krijgt. De lokale makelaars en adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep kennen de regio, het aanbod én het prijspeil op de lokale markt. Daarop baseren zij hun aanpak, voor een goed resultaat.

Een van onze verkoopmakelaars staat je graag bij in het proces van je woning verkopen. Bekijk voor een goed beeld ook het actuele woningaanbod dat via Van Bruggen te koop staat.

Alvast een eerste (gratis!) kennismaking inplannen met een van onze makelaars? Klik op de knop hieronder. Dan vertelt de makelaar bij jou in de buurt je graag wat hij voor jou kan betekenen.

Gratis kennismaking met makelaar

 

Woningfoto’s maken

Verder laat je in deze fase waarschijnlijk professionele foto’s van je woning maken. Zo komt je woning goed tot zijn recht op Funda, zodat potentiële kopers hopelijk snel toehappen.

Stap 2. Hypotheek regelen voor je nieuwe woning

Je hebt in feite twee opties als je gaat verhuizen naar een andere koopwoning. Zet je eerst je huidige woning te koop en ga je je daarna (of tijdens de verkoop) oriënteren op een volgend huis? Of wil je eerst een nieuw huis hebben gevonden en zet je pas nadat de aankoop rond is je huidige woning te koop?

In het eerste geval heb je niet te maken met dubbele maandlasten, maar moet je mogelijk wel een tijdje overbruggen voordat je in je nieuwe woning kunt intrekken. In het tweede geval heb je wel kans op dubbele maandlasten, maar hoef je niet halsoverkop je woning uit en is er ook geen behoefte aan bijvoorbeeld een tijdelijke tussenwoning.

Hypotheek regelen en/of maximale hypotheek bepalen

Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan je adviseren over een passend scenario voor jou. Mogelijk ga je in deze stap al je hypotheek regelen, maar het kan ook zijn dat je eerst je maximale hypotheek wilt uitrekenen zodat je vervolgens naar jouw toekomstige droomwoning op zoek kunt gaan met kennis over je budget.

Overwaarde op je huis, wat kun je ermee doen?

Heb je overwaarde op het huis dat je verkoopt? Dan komt die overwaarde vrij zodra je de woning hebt verkocht. De overwaarde is het verschil tussen de koopsom die de kopers betalen en de hypotheekschuld die op het huis openstaat.

Die overwaarde kun je vervolgens inbrengen in je volgende koopwoning en daarbij in mindering te brengen op het hypotheekbedrag dat je nodig hebt. Let op: vanuit de bijleenregeling ben je verplicht om dit geld in een volgende koopwoning in te brengen als je je recht op hypotheekrente wilt behouden. Je woning verkopen is de eenvoudigste manier om je overwaarde op te nemen.

Oscar NoorlagGoed om te weten: je hoeft de overwaarde nog niet op je bankrekening te hebben staan om dit bedrag te kunnen inleggen in je volgende koopwoning. Je kunt hiervoor een overbruggingskrediet aanvragen: een krediet ter hoogte van je overwaarde dat je direct weer aflost (met de overwaarde) zodra de verkoop van je huidige woning rond is.

Stap 3. Bezichtigen en onderhandelen

Vervolgens zet jouw makelaar de woning voor je op Funda en mogelijk ook op andere woningsites. Daarna komt het spannendste gedeelte: de bezichtigingen. Hopelijk komen de geïnteresseerden in groten getale naar jouw woning kijken.

Biedingen

Mensen die écht geïnteresseerd zijn, brengen vervolgens een bod uit op je woning. Met een beetje mazzel heb je meerdere biedingen ontvangen. Samen met je makelaar kijk je kritisch naar elk van de biedingen (inclusief de ontbindende voorwaarden die de koper bij zijn bod heeft vermeld) om vervolgens mogelijk met één van deze biedingen in zee te gaan. Je mag ook een tegenbod doen en daarmee de onderhandeling aangaan met de kopers.

In de praktijk zie je nu vaak een biedingssysteem waarbij je meerdere potentiële kopers voor een bepaalde deadline een bod laat uitbrengen. Je bepaalt dan zelf met welke bieder je de onderhandelingen in wilt gaan.

Bod geaccepteerd, en dan?

Heb je een bod geaccepteerd? Dan maakt de makelaar dit kenbaar aan de kopers. Nu kan er van alles in gang gezet worden. Jullie maken bijvoorbeeld ook afspraken over eventuele roerende zaken (zoals gordijnen of de vloer) die de kopers willen overnemen.

Stap 4. Koopcontract en sleuteloverdracht

Zijn jullie eruit gekomen? Dan is het tijd om de afspraken officieel te maken. Dit doe je samen met de koper door een voorlopige koopovereenkomst te ondertekenen, die meestal door de makelaar is opgesteld. Zo ‘voorlopig’ als het klinkt, is deze overeenkomst overigens niet. Als verkoper zit je direct na het ondertekenen aan de verkoop vast; de koper heeft nog drie dagen bedenktijd. Daarna mag hij alleen onder de koop uit als hij zich op zijn ontbindende voorwaarden kan beroepen, bijvoorbeeld als hij de financiering niet rond krijgt en een financieringsvoorbehoud bij zijn bod had opgenomen.

De allerlaatste stap is misschien wel een emotioneel moment: de overdracht van de woning. Je maakt nog een keer een rondje door de woning samen met de koper om te laten zien dat alles in orde is. Daarna gaan jullie samen naar de notaris om daar de eigendomsakte te ondertekenen. De woning is nu van de koper en jij krijgt de eventuele overwaarde door de notaris op je rekening gestort. Ook wordt de hypotheek afgelost.

Welke kosten maak ik bij het verkopen van een huis?

Een huis verkopen levert je als het goed is een mooi bedrag op, maar de verkoop brengt ook wat kosten met zich mee. Houd in elk geval rekening met de volgende verkoopkosten:

  • kosten voor het inschakelen van een makelaar;
  • kosten voor een energielabel aanvragen;
  • kosten voor verkoopklaar maken (bijvoorbeeld fotografiekosten of kosten voor achterstallig onderhoud).

De kosten voor de notaris zijn overigens voor de koper, tenzij jullie daar onderling andere afspraken over maken.

Tips voor het verkopen van een huis

Hoe pak je dat slim aan, je woning verkopen? Onze makelaars zullen je daar uiteraard alles over vertellen als je Van Bruggen Adviesgroep inschakelt voor makelaardij. Maar om alvast een tipje van de sluier op te lichten, hierbij een paar eerste tips voor je huis verkopen:

  1. Ruim zoveel mogelijk op. Haal persoonlijke spullen weg, laat niet te veel spullen op het aanrecht staan, haal een paar jassen van je overvolle kapstok, etc. Daardoor kunnen mensen bij een bezichtiging beter naar het huis zelf kijken en zichzelf hier zien wonen. Ook oogt je woning daardoor ruimer op de foto’s. Sla eventueel spullen ergens anders op.
  2. Pak achterstallig onderhoud op. Is je ingebouwde vaatwasser kapot? Bladdert de verf van je balkonspijlen af? Bij kapotte producten of slecht uitziende details is het vaak slim om die nog te vervangen in plaats van ze kapot op te leveren aan de verkoper.
  3. Promoot je woning ook zelf. Deel je Funda-advertenties ook zelf op social media of licht buren en vrienden in dat je je huis te koop gaat zetten. Wie weet vind je via hun netwerk een geschikte nieuwe eigenaar.
  4. Gebruik geur in je woning. Bak een lekkere appeltaart, spuit een geurtje in de woning of zet verse koffie. Geur doet veel met mensen. Ook met de mogelijke kopers van je woning.
  5. Bedenk van tevoren welke spullen kopers eventueel mogen overnemen. Verkoop je de gordijnen en vloeren bijvoorbeeld mee? En hoe zit het met de losse vaatwasser die precies onder het aanrecht past? Overweeg om zulke spullen eventueel op een lijst ter overname te zetten, zeker als je er in een volgend huis weinig mee kunt.

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Wil je ervan verzekerd zijn dat je je woning tegen een goede prijs op de markt zet, slim de onderhandelingen in gaat en alles rondom het koopcontract goed regelt? Schakel dan een makelaar van Van Bruggen Adviesgroep in. Die helpt jou om je woning tegen de juiste prijs te verkopen en kan je zelfs alles rondom de verkoop van je huis – tot aan de bezichtigingen begeleiden aan toe – uit handen nemen.

Plan gerust een gratis eerste afspraak met een Van Bruggen-makelaar bij jou in de buurt. Dan vertelt hij of zij je alvast meer over wat hij voor je kan betekenen.

Gratis oriëntatiegesprek

Marleen OverduinTrouwens: ook bij het kopen van een volgend huis kan een van onze Van Bruggen-makelaars je helpen. Zo kom jij beter beslagen ten ijs op deze krappe woningmarkt. Ook kan de makelaar je helpen om een passend bod uit te brengen op een nieuwe woning.

Veelgestelde vragen over huis verkopen

Bij het verkopen van je woning moet je rekening houden met de kosten voor een makelaar (inclusief taxatie), kosten voor het verkoopklaar maken van je woning (zoals fotografiekosten) en kosten voor het aanvragen van een energielabel. Zo’n energielabel aanvragen is verplicht als je je woning verkoopt.

Daarover lees je op deze pagina meer. In grote lijnen: het begint met de voorbereiding, vervolgens komen er bezichtigingen en ga je eventueel onderhandelen over de woning. Ten slotte teken je het koopcontract en vindt de sleuteloverdracht plaats. Eventueel regel je ook de hypotheek voor je nieuwe woning als je bod op een nieuwe woning al is geaccepteerd.

De meeste mensen kiezen ervoor om wél een verkoopmakelaar in te schakelen voor het verkopen van hun woning. Dit kost wel iets, maar het levert je vaak ook veel op. Zo helpt een makelaar je bij het bepalen van een goede verkoopprijs, behartigt hij je belangen bij de onderhandelingen en weet je zeker dat alles in het koopcontract goed vermeld staat. Dat alles vergt anders van jou veel tijd en expertise. Bovendien gaat het om veel geld en ben je er met een verkoopmakelaar zeker van dat alles in het koopcontract netjes is vastgelegd.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak