Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Als je eigen appartement koopt, krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit is een vereniging waar alle appartementseigenaren automatisch lid van zijn. De vereniging is onder meer verantwoordelijk voor de buitenkant van het appartementencomplex en voor de gezamenlijke ruimtes. Dit lidmaatschap geldt zolang jij eigenaar bent van het appartement. Het is belangrijk om bij het kopen van een appartement goed te kijken naar de VvE. Is deze actief of is de VvE slapend? In het laatste geval kun je voor onverwacht hoge kosten komen te staan.

Ga je een appartement kopen? Dan is er nog meer om op te letten dan alleen de VvE. Onze hypotheekadviseurs en makelaars praten je hier graag over bij. Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek en kom zo meer te weten over jouw opties.

Gratis oriëntatiegesprek

 

Waarom een Vereniging van Eigenaren?

Als appartementseigenaar heb je het recht om een bepaald appartement binnen het complex te gebruiken. De VvE is de eigenaar van het complex als geheel en heeft vanuit die rol bepaalde verplichtingen. Dit is allemaal geregeld in de splitsingsakte. Daarin staat beschreven welke rechten jij hebt als appartementseigenaar. Bovendien staat daarin vastgelegd hoe de Vereniging van Eigenaren is geregeld, welke regels er vanuit de VvE gelden en wat precies de verantwoordelijkheden van de VvE zijn.

Wat doet de Vereniging van Eigenaren?

De Vereniging van Eigenaren heeft diverse taken voor het appartementencomplex als geheel. Als lid betaal je elke maand een bedrag aan servicekosten. Die gebruikt de Vereniging van Eigenaren bijvoorbeeld voor het schoonmaken van de gezamenlijke ruimtes, om energiekosten voor deze ruimtes te betalen en voor de verzekeringen voor het gehele complex. Ook groot onderhoud aan het complex valt onder de VvE. Zo regelt de VvE vaak het schoonmaken van de balkons, gaan zij over verduurzaming aan het complex en schakelen zij ook een schilder in voor het buitenschilderwerk.

Een deel van de servicekosten wordt in een reservefonds gestoken. Daarmee spaart de VvE voor verduurzaming of groot onderhoud.

Elk jaar is er verplicht een vergadering van alle VvE-leden. Daarin kun je meebeslissen over onder andere de begroting van de VvE voor komend jaar.

Quote: De servicekosten die je voor de VvE betaalt, worden onder andere gebruikt voor groot onderhoud eens in de zoveel jaar. Check als je een appartement koopt altijd of de VvE voldoende geld in kas heeft. Anders heb je kans dat je bij groot onderhoud opeens een hoge bijdrage moet betalen.

Opstalverzekering via de Vereniging van Eigenaren

Als je een appartement koopt, hoef je meestal niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. De meeste VvE’s hebben zelf deze verzekering afgesloten. De kosten voor die verzekering zijn bij je servicekosten inbegrepen. Overigens moet je wel zelf diverse andere verzekeringen afsluiten, zoals een inboedelverzekering. Die verzekering is bedoeld voor de spullen die los in je woning staan.

Waarom is een actieve Vereniging van Eigenaren belangrijk?

Een VvE die niet actief is, zal waarschijnlijk ook niet veel doen met de servicekosten die je betaalt. Het kan zijn dat ze niet actief geld sparen voor onderhoud en dat de buitenkant daardoor in vervallen staat verkeert. Je kunt daardoor met hoge kosten te maken krijgen op het moment dat er wel iets met groot onderhoud wordt gedaan.

Een slapende VvE (oftewel: een Vereniging van Eigenaren die niet actief is) herken je aan het feit dat er geen vergaderingen zijn en dat er weinig aan onderhoud wordt gedaan. Soms zijn slapende VvE’s ook niet ingeschreven bij de KvK, terwijl dat wel verplicht is. Door de notulen op te vragen van de laatste VvE-vergadering kun je checken of jouw Vereniging van Eigenaren actief is. Als de laatste vergadering langer dan een jaar geleden is, dan heb je mogelijk met een slapende VvE te maken.

Wat zijn jouw opties om een appartement te kopen?

Wil je exact weten voor welk bedrag jij naar een koopappartement kunt gaan kijken? Plan een gratis oriëntatiegesprek en ontdek daarin wat jouw budget is voor een woning. Ook vertellen we je graag waar je nog meer op moet letten als je een appartement koopt.

Plan een gratis kennismaking

Mensen vragen ook

De Vereniging van Eigenaren verzorgt het beheer van het appartementencomplex en het onderhoud aan de buitenkant en de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex. Denk bijvoorbeeld aan het dak, de kozijnen en het trappenhuis.

Voor een Vereniging van Eigenaren betaal je servicekosten. De VvE mag zelf bepalen hoeveel servicekosten zij rekenen. Die kosten zijn onder andere bedoeld voor het onderhoud aan het gebouw, voor het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimtes en voor groot onderhoud eens in de zoveel jaar. Soms is ook de gasvoorziening (deels) via de VvE geregeld. In het splitsingsreglement staat precies vastgelegd wat jouw Vereniging van Eigenaren doet. De verkoper is verplicht om de kosten voor jouw Vereniging van Eigenaren te benoemen.

De VvE-kosten hebben geen directe invloed op hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen. Wel is het zo dat je mogelijk moeilijker aan een hypotheek kunt komen als blijkt dat de VvE slapend is. Houd er verder rekening mee dat de servicekosten een maandelijks terugkerende kostenpost zijn. Het is belangrijk dat je die kosten kunt dragen naast de maandlasten voor je hypotheek.