Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Een huis kopen: welke optie kies jij?

Als je een woning gaat kopen, heb je een aantal opties. Kies je voor een bestaande woning, koop je een nieuwbouwhuis of laat je volledig zelf een huis bouwen? Klik op de knoppen hieronder om naar de pagina te gaan die jij zoekt.

Nieuwbouwhuis kopen

Het grote voordeel van een nieuwbouwhuis? Het huis wordt precies naar jouw wens opgeleverd. Je mag alles zelf beslissen en je woning is piekfijn op orde.

Nieuwbouwhuis kopen

Nieuwbouw whitepaper downloaden

Een huis kopen, hoe gaat dat in zijn werk?

Of je nu je eerste huis gaat kopen of naar een volgende koopwoning verhuist, voor een huis kopen zal je altijd een aantal stappen doorlopen. Er komen best wel wat papieren en regelzaken bij kijken. Nog naast dat je zelf naar bezichtigingen zult gaan, je hoofd breekt over een goed bod en goed moet nadenken over jouw wensenlijst voor een woning. Gelukkig hoef je in dat hele proces niet alleen te staan.

Tip: neem een aankoopmakelaar mee

Ga jij een huis kopen? Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Voorkom dat je iets over het hoofd ziet of dat je je laat leiden door emoties, waardoor je onnodig te veel betaalt. Neem liever een gediplomeerde aankoopmakelaar in de arm. Die komt op voor joúw belangen en verdient zichzelf dubbel en dwars terug. De makelaar kijkt bij het hele proces kritisch over je schouder mee.

Wil jij professionele begeleiding bij de aankoop van je nieuwe droomhuis? Dan ben je bij Van Bruggen Adviesgroep aan het juiste adres. Veel Van Bruggen-adviseurs zijn naast financieel adviseur ook aankoopmakelaar. Daarnaast hebben zij een breed netwerk aan specialisten, zoals taxateurs en notarissen. Zij helpen je dus graag bij het kopen van jouw nieuwe woning én bij het regelen van de financiering daarvoor.

Plan een gratis kennismaking

Stap 1. Wat is mijn budget voor een woning?

Voordat je enthousiast op huizenjacht gaat of een bod uitbrengt op de woning van je dromen, is het verstandig om je budget voor een huis te weten. Hoeveel heb jij te besteden aan een woning? En hoeveel kun je krijgen aan hypotheek?

Hypotheek berekenen

Voor het financieren van je woning zal je een hypotheek nodig hebben. Bereken zelf met onze handige rekentool hoeveel jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen. De tool geeft je alvast een eerste indicatie. Wil je precies weten hoeveel jouw budget bedraagt? Vraag dan een vrijblijvende kennismaking aan met een van onze hypotheekadviseurs.  

Oscar NoorlagQuote: Onze adviseurs kunnen je trouwens ook vertellen welke mogelijkheden jij hebt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. NHG biedt een extra vangnet voor de terugbetaling van je hypotheek én levert je een lager rentepercentage op.

Eigen middelen, schenking of overwaarde

Naast de hypotheek heb je altijd eigen middelen nodig om een woning te kunnen kopen. Alleen al vanwege de kosten koper die bovenop de koopsom komen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van je eigen spaargeld of een gekregen schenking gebruiken. Ook de overwaarde op je huidige woning (als je al een woning hebt) kun je benutten als eigen geld dat je inbrengt in je volgende woning.

Hypotheek als zzp’er

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan is een hypotheek afsluiten in veel gevallen zeker wel mogelijk. Het gaat alleen wat anders in zijn werk dan bij iemand die in loondienst werkt. In plaats van je laatste loonstrook, lever je als zzp’er een overzicht van je drie laatste winst- en verliesrekeningen aan. Daarmee kun je laten zien hoeveel omzet je als ondernemer gemiddeld op jaarbasis draait.

Ook als je nog geen drie jaar ondernemer bent, kun je soms een hypotheek afsluiten. Als je maar minimaal één jaar aan jaarcijfers kunt laten zien. Onze adviseurs vertellen je graag hoe een zzp-hypotheek afsluiten in zijn werk gaat en wat jouw opties hiervoor zijn.

Bereken je zzp-hypotheek

Hypotheek zonder vast contract

Dan is er nog een mogelijk scenario: je hebt geen vast contract, maar werkt als flexwerker, op oproepbasis of hebt een contract bij een uitzendbureau. Geen zorgen. Ook dan zijn er mogelijkheden voor een hypotheek. Voor een hypotheek zonder vast contract zal de hypotheekaanbieder kijken naar je gemiddelde inkomen over de afgelopen jaren.

Vaak kun je dus ook zonder vast contract nog prima een hypotheek krijgen, afhankelijk van hoeveel je gemiddeld verdient. Ook in hypotheken zonder vast contract zijn onze adviseurs goed thuis. Zij kunnen voor je berekenen hoeveel jij kunt lenen.

Stap 2. Op zoek naar jouw droomwoning

Zodra je helder hebt hoeveel jij aan een nieuwe woning te besteden hebt, kun je op zoek gaan naar jouw nieuwe stulpje. Hiervoor stel je waarschijnlijk eerst een wensenlijstje op. Waar moet jouw ideale woning aan voldoen? Een tuin? Een dakkapel? Drie of vier slaapkamers? Met die wensen in je achterhoofd kun je je zoektocht starten. Wie weet staat hét huis dat aan al jouw wensen voldoet er al tussen.

Kijk op Funda voor het volledige aanbod aan woningen in de buurt waar jij wilt gaan wonen. Ook via Van Bruggen Adviesgroep staan er diverse woningen te koop. Bekijk die hieronder.

Wel of geen aankoopmakelaar?

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om bij de zoektocht naar hun nieuwe woning een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Je ziet zelf snel dingen over het hoofd, zeker nu er meer kapers op de kust zijn op deze oververhitte woningmarkt. Met een aankoopmakelaar is de kans groter dat je ertussen komt. Bovendien is het fijn om bijgestaan te worden door een professional als je een bod op een huis uitbrengt.

Een aankoopmakelaar verdient zich vaak wel terug, doordat hij je bijvoorbeeld helpt om niet meer te betalen voor een woning dan nodig en doordat hij je kan adviseren over een passende tactiek voor bieden. Ook behoedt een aankoopmakelaar je voor juridische valkuilen, zoals erfdienstbaarheden, bestemmingsplannen en kettingbedingen. Een aankoopmakelaar inschakelen is dan ook vaak een verstandige keuze.

Vind jij het fijn om bij je zoektocht naar een woning door een aankoopmakelaar te worden bijgestaan? De aankoopmakelaars van Van Bruggen Adviesgroep staan met plezier voor je klaar.

Woningen bezichtigen

De foto’s op internet beloven veel goeds: deze woning ziet er prachtig uit. Dan is het tijd om een bezichtigingsafspraak te plannen. Bereid je goed voor op de bezichtiging door alvast te bedenken waar je specifiek naar wilt vragen en wat je wilt zien. Dan kun je aan de hand daarvan bepalen of je jezelf hier ook echt ziet wonen.

Stap 3. Bieden op een huis

Ben je na de bezichtiging zo mogelijk nóg enthousiaster dan na het zien van de Funda-foto’s? Dan wil je waarschijnlijk een bod uitbrengen op de woning.

Een bod uitbrengen

In deze tijd van krapte op de woningmarkt kun je vaak niet individueel onderhandelen met de verkoper, maar moet je meestal voor een bepaalde deadline je bod doen via een biedingsprocedure. Aan de hand van alle uitgebrachte biedingen beslissen de verkopers met welke geïnteresseerde zij in zee gaan. Breng dus een goed bod uit en doe daarvoor ook onderzoek naar de waarde van de woning en de prijs waarvoor soortgelijke huizen in deze buurt zijn verkocht. Een aankoopmakelaar kan je adviseren over een passend bod dat ook weer niet té hoog ligt.

Marleen OverduinLet op: Je mag altijd maximaal 100% van de woningwaarde lenen (of 106% als je die 6% voor energiebesparende maatregelen gebruikt). Houd hier dus rekening mee wanneer je boven de waarde van je woning wilt bieden.

Denk bij het uitbrengen van je bod ook aan de ontbindende voorwaarden, zoals voorbehoud van financiering of voorbehoud van bouwkundige keuring. Daarmee kun je eventueel nog onder de koop van de woning uit als je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt of als het bedrag dat uit een bouwkundige keuring volgt hoger is dan gehoopt.

De verkopers kunnen je bod direct accepteren of ze kunnen een tegenbod uitbrengen om zo de onderhandelingen met jou aan te gaan.

Bod geaccepteerd, en dan?

Is jouw bod geaccepteerd door de verkopers? Gefeliciteerd, dan kunnen jullie alles in gang gaan zetten. Je onderhandelt eventueel over de datum van sleuteloverdracht en de voorwaarden. Vervolgens ga je richting de notaris voor het tekenen van je koopcontract.

Stap 4. Koopovereenkomst tekenen

Als jullie eruit zijn gekomen, gaan jij en de verkopers naar de notaris om daar de voorlopige koopovereenkomst te ondertekenen. Daarmee maak je de aankoop officieel. Als koper heb je daarna nog drie dagen bedenktijd. Na die drie dagen zit je aan de koop vast. Alleen op grond van eventuele ontbindende voorwaarden kun je nog onder de koop uit.

Stap 5. Hypotheek regelen

Als dat allemaal rond is, ga je de financiering voor jouw nieuwe woning regelen. Oftewel: de hypotheek afsluiten. De meeste Nederlanders schakelen hiervoor een hypotheekadviseur in.

Hypotheekadvies

De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep staan jou op deskundige wijze bij in het proces van de hypotheek regelen. Ze vergelijken de vele hypotheekaanbieders op rentetarieven en voorwaarden, adviseren je over passende voorwaarden en verzekeringen, en helpen je om een hypotheek aan te vragen die bij jouw situatie past. Ook denken ze daarbij mee over de toekomst, bijvoorbeeld door te kijken naar de renteverwachtingen en naar jouw toekomstplannen.

Daarbij vertelt de adviseur ook welke hypotheekvormen er zijn en welke daarvan goed bij jou past. Zo kun je kiezen voor een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek.

  • Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing en begin je dus vanaf het begin met fors aflossen.
  • Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand precies hetzelfde bruto totaalbedrag (voor aflossing en rente) en ga je naarmate de looptijd vordert meer aflossen.
  • Bij een aflossingsvrije hypotheek ben je helemaal niet verplicht om af te lossen, maar moet je daardoor wel aan het eind van je looptijd in één keer de aflossing betalen tenzij je tussentijds aflost.

Je kunt trouwens ook kiezen voor een combinatie van hypotheekvormen. Het is bovendien mogelijk om je bestaande hypotheek mee te nemen naar je volgende woning.

Verzekeringen, taxatie en kosten koper

Een hypotheekadviseur adviseert je ook over bijkomende zaken, zoals de kosten koper en het laten taxeren van je woning voor de hypotheek. Dankzij een groot netwerk kunnen de meeste Van Bruggen-adviseurs hier meteen een taxateur voor je bij betrekken.

Rente-aanbod

Zo kom je al met al tot een voordelige hypotheek waarvoor je niet te veel betaalt en die aansluit bij jouw situatie. Ben jij akkoord met het rente-aanbod? Dan gaat de hypotheekadviseur ook de aanvraag van de hypotheek voor je in gang zetten, zodat jij straks de definitieve hypotheekakte kunt ondertekenen.

Stap 6. Overdracht bij de notaris

Is de hypotheek geregeld? Mooi! Dan kun je naar de notaris gaan voor de overdracht van je woning. Een spannend moment, want als je de sleutel in handen hebt en de eigendomsakte hebt getekend is het huis echt van jou.

Voordat je langs de notaris gaat, loop je nog een keer (samen met de verkoper) een rondje door de woning. Je checkt daarbij nog een laatste keer of de woning helemaal naar wens wordt opgeleverd.

Daarna ga je samen met de verkoper naar de notaris om daar de eigendomsakte te ondertekenen, waarmee de woning echt van jou wordt. Daarna onderteken je zelf de hypotheekakte, waarmee de hypotheek voor de woning ook definitief rond is en op jouw naam komt te staan.

Kosten voor het kopen van een huis

Als je een huis gaat kopen, betaal je uiteraard (deels met hypotheek) de koopsom van de woning. Daarnaast krijg je met nog een aantal soorten kosten voor het kopen van een huis te maken. Dat zijn deze kosten:

  • kosten voor de notaris (voor de eigendomsakte, de hypotheekakte en de inschrijving in het Kadaster);
  • kosten voor de taxatie van je woning (die nodig is om een hypotheek aan te vragen);
  • eventuele kosten voor een bouwkundige keuring;
  • overdrachtsbelasting (let op: woningkopers tussen 18 en 35 jaar die een huis kopen van maximaal € 440.000 en die niet eerder een vrijstelling van overdrachtsbelasting hebben gehad, hoeven deze belasting niet te betalen);
  • kosten voor hypotheekadvies en voor de aankoopmakelaar.

Daarnaast kun je eventueel te maken krijgen met borgtochtprovisie (als je een hypotheek met NHG afsluit) of met een bereidstellingsprovisie (als je je bestaande hypotheekofferte moet verlengen).

Tips voor het kopen van een huis

Een huis kopen is een spannende stap. Je neemt een beslissing over de plek waar je waarschijnlijk de komende paar jaar (of zelfs langer) gaat wonen. Ook gaat er veel geld in zitten en komt er allerlei officieel papierwerk bij kijken. Waar moet je zoal op letten bij een woning kopen? Uiteraard vertellen onze aankoopmakelaars je hier alles over zodra je hen inschakelt. Maar hierbij alvast een paar eerste tips om succesvol op huizenjacht te gaan:

  1. Kijk niet door een te roze bril. De foto’s op Funda worden altijd vanuit een zo gunstig mogelijke hoek gemaakt. Gebreken zul je er niet op zien, maar dat betekent niet dat die er niet zijn. Wees altijd kritisch bij de bezichtiging en let ook op details als afgebladderd schilderwerk, mogelijke vochtvlekken of beschadigingen in de vloer.
  2. Kijk door interieur dat niet jouw smaak is heen. Onthoud dat je de woning altijd leeg zult kopen. De lelijke rode kleur op de muur heb je zo overgeverfd, een bijzondere vloer kun je vervangen en de meubels die totaal jouw smaak niet zijn zullen bij de oplevering ook verdwenen zijn. Staar je daar dus niet blind op.
  3. Stel vragen aan de verkoper of makelaar. Als koper heb je onderzoeksplicht, wat betekent dat jij de plicht hebt om onderzoek te doen naar de staat van de woning. Geef daar gehoor aan door vragen te stellen over bijvoorbeeld de fundering van het huis, de leeftijd van de cv-ketel, het dak op de woning, de reden dat de eerdere bewoners weggaan, etc.
  4. Kijk verder dan alleen het huis zelf. Maak ook een rondje door de buurt, ga eventueel in gesprek met buren en onderzoek welke voorzieningen er in de omgeving zijn. Als je hier gaat wonen, krijg je niet alleen een nieuwe woonplek, maar krijg je daar ook een nieuwe omgeving bij.
  5. Laat je niet gek maken met het overbieden. Het is een feit dat woningen nauwelijks nog voor de vraagprijs weggaan. Overbieden is de normaalste zaak van de wereld. Maar laat je daardoor niet van de wijs brengen. Bied niet meer dan je een woning waard vindt. Een van onze aankoopmakelaars kan je adviseren over een aantrekkelijk bod waarmee je niet te weinig maar ook niet te veel biedt.

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Ben jij er klaar voor om jouw zoektocht naar een nieuwe woning te starten? En wil je dat graag op een juiste manier doen met een hypotheekadviseur en/of een aankoopmakelaar aan je zijde? Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan bij een Van Bruggen-adviseur en -makelaar bij jou in de buurt.

Al in een eerste gesprek kom jij te weten hoeveel je aan een woning te besteden hebt. Ook vertelt de adviseur je tijdens dat gesprek precies wat hij voor jou kan betekenen.

Gratis oriëntatiegesprek

VEELGESTELDE VRAGEN OVER HUIS KOPEN

Dat kan wel, maar is meestal niet verstandig. Woningen gaan op deze oververhitte woningmarkt als zoete broodjes over de toonbank. Ook is overbieden aan de orde van de dag. Als je de woningmarkt op gaat met een aankoopmakelaar, kom je beter beslagen ten ijs. De makelaar kan je tijdig wijzen op woningen die nieuw te koop staan (soms zelfs voordat ze op Funda staan) en kan je adviseren over een passend en aantrekkelijk bod.

Je moet met best wel wat zaken rekening houden. Zo ga je eerst je budget voor een woning bepalen, daarna woningen bezichtigen, vervolgens een bod uitbrengen en dan de hypotheek regelen en naar de notaris voor de overdracht. Gelukkig sta je in dit proces niet alleen. Een hypotheekadviseur én makelaar van Van Bruggen Adviesgroep kan je bij de aankoop van je woning en het regelen van de hypotheek daarvoor goed begeleiden.

Dit hangt onder andere af van hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen, hoeveel eigen geld je kunt inbrengen en wat eventueel de overwaarde op je huidige woning is. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen kan precies voor je uitrekenen hoeveel jouw budget voor je nieuwe woning bedraagt.

Zeker wel. Daar zijn vaak mogelijkheden voor. Ook als je bijvoorbeeld als flexwerker, op oproepbasis of voor een uitzendbureau werkt, maar wel een inkomen hebt, kun je vaak een hypotheek afsluiten. Onze hypotheekadviseurs geven je hier graag advies op maat over.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak