Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wonen in Nederland, werken in België… waar moet je op letten

Veel verschillende regels en wetten met betrekking tot fiscaliteit en verzekeringszaken zijn van toepassing wanneer je gaat wonen in Nederland, maar blijft werken in België.

Hypotheek

De meeste hypotheekverstrekkers behandelen klanten, werkzaam in België en woonachtig in Nederland, op dezelfde wijze als klanten die in Nederland wonen en werkzaam zijn. Toch is er een klein aantal geldverstrekkers die dit niet doen. Dit maakt de rol van een onafhankelijk tussenpersoon die bijna alle geldverstrekkers kan aanbieden én de voorwaarden kent, extra belangrijk.

Belastingaangifte

Nederland en België hebben een belastingverdrag afgesloten waarin staat beschreven welk land over welke inkomsten belasting mag heffen. Hoofdregel is dat wie in Nederland woont, ook in Nederland belastingaangifte moet doen. Ook als het inkomen al in België is belast. Wanneer je in Nederland geen belastingaangifte doet, kun je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek en andere fiscale voordelen.

Hypotheekrenteaftrek

In het belastingverdrag tussen Nederland en België zijn een aantal passages opgenomen waardoor ook iemand die in België werkzaam is, toch (indirect) gebruik kan maken van de hypotheekrenteaftrek in Nederland. Hulp kun je inschakelen via diverse partijen, waaronder het Nederlands-Belgisch centrum te Brasschaat.

De ene situatie is de andere niet

Niet iedere situatie is hetzelfde. Een financieel adviseur met kennis van grensoverschrijdend wonen en werken kijkt samen met jou naar jouw persoonlijke situatie. Laat je daarom bijstaan door een onafhankelijk adviseur die hier in is gespecialiseerd.

KvK: 81090315
AFM: 12047762