Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheekrente verwachting 2024

15 april 2024 | Week 16
2023 week 16
2023 week 32
2023 week 49
2024 week 14

Renteverwachting

Afgelopen week was er weer wisselend nieuws over factoren die de rente beïnvloeden. Inflatiecijfers in de VS waren hoger dan verwacht, wat aan het begin van de week een verhogend effect had op de rentes op de financiële markten. Maar later in de week daalden die juist weer doordat President Lagarde van de ECB in haar toelichting op het rentebesluit waarbij de rente nu gelijk bleef, aangaf dat de rente in juni mogelijk omlaag kan als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Wij verwachten dat het rustige beeld op de hypotheekmarkt van de afgelopen weken aanhoudt zolang er geen belangrijk economisch of politiek nieuws is dat de renteontwikkeling op de financiële markten verstoort. Dat betekent dat wij deze week weer weinig hypotheekrentewijzigingen verwachten met soms een kleine verlaging van een geldverstrekker en soms een kleine verhoging.

Voor deze week zien we voor alsnog geen aanleiding voor serieuze hypotheekrente verlagingen of verhogingen.

Actuele rentestanden

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Wij houden dagelijks een renteoverzicht bij waarin je de actuele hypotheekrente van ruim dertig hypotheekverstrekkers ziet staan. Zo kun je de hypotheekrente eenvoudig vergelijken. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Maak een afspraak

Wij helpen je graag aan een hypotheek met scherpe rente die past bij jouw situatie.

Afspraak maken?

Gewijzigde rentes

Met Nationale Hypotheekgarantie
 laagstehoogstegemiddeld
Variabel3,555,955,27
5 jaar3,454,603,76
10 jaar3,704,693,82
20 jaar3,775,174,11
30 jaar3,824,884,20

Maak direct een afspraak

Zonder Nationale Hypotheekgarantie
 laagstehoogstegemiddeld
Variabel3,906,455,74
5 jaar3,785,104,14
10 jaar4,035,104,25
20 jaar4,115,104,54
30 jaar4,115,434,64

Maak direct een afspraak

HOEVEEL GELDVERSTREKKERS WIJZIGEN DE HYPOTHEEKRENTE

  • Variabel
  • 1 van de 16
  • 0 van de 16
  • 5 jaar
  • 3 van de 26
  • 0 van de 26
  • 10 jaar
  • 2 van de 26
  • 2 van de 26
  • 20 jaar
  • 4 van de 26
  • 1 van de 26
  • 30 jaar
  • 2 van de 22
  • 2 van de 22

Hypotheekrente verwachting 2024

Blijven de rentes op korte termijn stijgen of gaan ze juist dalen of stabiliseren? De ontwikkelingen van de rente zijn waarschijnlijk medebepalend voor of je wel of geen hypotheek afsluit. Want is het nu een goed moment om je hypotheek over te sluiten of kun je dat beter laten zitten? Is het zinvol om je rente vast te zetten of juist niet? Bij het maken van al die keuzes heb je wellicht iets aan onze hypotheekrente verwachting 2024. Lees hieronder meer over onze hypotheekrente-prognose en bekijk ook de actuele rentestanden.

Wat is de hypotheekrente-prognose?

Realiseer je dat niemand de hypotheekrente met zekerheid kan voorspellen. We weten niet waar de rente over een maand of over een jaar zal staan, laat staan over vijf of tien jaar. Er kunnen zich altijd ontwikkelingen voordoen waardoor bijvoorbeeld in één keer de richting omslaat, zo hebben we het afgelopen jaar gezien. Wat we wel kunnen doen, is terugkijken en op basis daarvan een prognose afgeven wat er gaat gebeuren. Maar dat biedt dus geen zekerheid.

Er lijkt voorlopig even iets meer rust te ontstaan bij zowel de marktrentes als de hypotheekrentes. Maar het blijft lastig te voorspellen wat de komende weken en maanden gaan brengen. Zo komt bijvoorbeeld de Fed, de centrale bank de Verenigde Staten, aanstaande woensdag met een rentebesluit en dat kan zo maar gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de marktrentes, zowel positief als negatief.

Disclaimer

Let op: de hierboven gegeven hypotheekrente verwachting is gebaseerd op betrouwbare gegevens waarmee de experts van Van Bruggen Adviesgroep een zorgvuldige inschatting hebben gemaakt van de hypotheekrente-prognose. Zowel Van Bruggen Adviesgroep in zijn geheel als onze adviseurs kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden op deze pagina. De hypotheekrente verwachtingen hierboven zijn enkel onze eigen visie die je in jouw keuzes ter overweging kunt meenemen.

We kunnen onze hierboven gegeven visie op elk moment wijzigen.

Hoe werkt de hypotheekrente?

De hypotheekrente werkt zoals bijna alles in de economie: het is een kwestie van vraag en aanbod. Consumenten brengen hun spaargeld naar de bank en krijgen daarover rente van de bank. Aan de andere kant vragen consumenten om geld, bijvoorbeeld voor een hypotheek, en betaal je daar juist rente over. Het verschil tussen de rente die de hypotheekaanbieder betaalt over jouw spaargeld en het geld dat jij aan de aanbieder betaalt voor je hypotheekrente, is na aftrek van administratieve kosten en hypotheekverliezen de winst voor de hypotheekaanbieder.

Daarbij is de hoogte van de hypotheekrente afhankelijk van hoeveel rente de hypotheekaanbieder moet betalen om aan geld te komen om die vervolgens weer aan jou in de vorm van een hypotheek aan te bieden. De kosten om aan geld te komen, schommelen en zijn verschillend per hypotheekaanbieder. Een pensioenfonds krijgt bijvoorbeeld pensioenpremies van haar deelnemers die ze heel lang moet beleggen, terwijl voor een bank spaargeld en de kapitaalmarkt veel belangrijker zijn. Dat is een van de redenen dat de hypotheekrentes per hypotheekaanbieder en per dag kunnen wisselen.

Wat bepaalt de hoogte van jouw hypotheekrente?

Nu zie je hierboven allerlei verschillende rentepercentages staan. We hebben het over variabele en vaste rente, rentevaste periodes, wel en geen Nationale Hypotheek Garantie. Zo zijn er nog wel meer factoren van belang. Dan heb je waarschijnlijk één prangende vraag: waar is de hypotheekrente eigenlijk van afhankelijk? Wat bepaalt hoeveel hypotheekrente jij precies gaat betalen, los van de hypotheekrente verwachtingen?

Het antwoord: daarbij spelen allerlei factoren een rol. Belangrijk is bijvoorbeeld:

  • De hoogte van jouw hypotheek. Voor het bepalen van jouw rentepercentage, kijkt de geldverstrekker onder andere hoeveel jij leent in verhouding tot de waarde van je woning. Als je hypotheek 90% van je woningwaarde is, zal je rente hoger uitvallen dan als je maar voor 40% van je woningwaarde een hypotheek hebt afgesloten. De hypotheekaanbieder loopt dan immers minder risico dat je de hypotheek volledig kunt terugbetalen als de woning per executie verkocht moet worden.
  • De hypotheekvorm. Ook is bepalend voor welke hypotheekvorm je kiest. Starters op de woningmarkt kiezen vaak tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek of een deels aflossingsvrije hypotheek. Heb je al een hypotheek lopen? Dan kun je eventueel je huidige hypotheek meenemen en zijn er meer hypotheekvormen waar je voor kunt kiezen. Voor een aflossingsvrije hypotheek of (bank)spaarhypotheek geldt meestal een iets hogere rente dan voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek.
  • De rentevaste periode. Zet je je rente vast of kies je voor variabele rente? En als je voor het eerste gaat, voor welke rentevaste periode kies je dan? Dit kan een korte periode zijn, zoals 5 jaar, maar je kunt er ook voor kiezen om de hypotheekrente voor 10, 20 of 30 jaar vast te zetten. Je maakt daarmee eigenlijk een keuze voor hoeveel risico je wilt nemen. Zet je de rente kort vast, dan is de rente waarschijnlijk lager maar loop je wel het risico om na die 5 jaar meer te gaan betalen. Over het algemeen heb je bij de langere rentevaste periodes meer zekerheid over de hoogte van je hypotheekrente.

Wil je precies weten hoeveel jij aan rente moet betalen als je op dit moment een hypotheek afsluit? Dat zoekt een van onze tientallen adviseurs graag voor je uit. Ook bij jou in de buurt is er een Van Bruggen-adviseur die je in een eerste vrijblijvende kennismaking meer kan vertellen over je opties.

Maak vrijblijvend een afspraak

 

Actuele rentestanden

Naast de verwachtingen voor de hypotheekrente, ben je vast ook benieuwd hoe het er op dit moment voorstaat met de rente. Het zal je vast niet zijn ontgaan dat de hypotheekrente op dit moment hoger ligt dan vorig jaar, maar alsnog minder hoog dan 10 of 20 jaar geleden.

Bij welke hypotheekaanbieder kun je terecht voor de meest scherpe rente? Houd alle actuele ontwikkelingen in de gaten via onze pagina over de actuele rentestanden. Die pagina updaten we dagelijks, zodat je precies weet hoeveel de rentes op dit moment bedragen voor de verschillende rentevaste periodes en bij diverse aanbieders.

Wil jij zekerheid over je toekomstige hypotheeklasten?

Staat jouw rente nog maar een paar maanden of paar jaar vast en maak jij je ongerust over de hoogte van de rente aan het einde van je huidige rentevaste periode? Dan kun je overwegen actie te ondernemen.

Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan je met deskundig hypotheekadvies helpen om uit de verschillende opties een goede keuze te maken. Ga via onze site op zoek naar een adviseur bij jou in de buurt.

Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen je hypotheek over te sluiten? Je sluit dan een volledig nieuwe hypotheek af tegen een scherpe rente en passende hypotheekvoorwaarden, en lost met die nieuwe hypotheek in één klap je bestaande hypotheek af. Vanaf dat moment betaal je elke maand de huidige (lage) hypotheekrente; daar profiteer je de hele rentevaste periode lang van. Je rente staat immers vast. Je weet precies waar je aan toe bent of de rente de jaren daarna nu stijgt of daalt.

Nu is er wel een ‘maar’ bij hypotheek oversluiten: de boeterente. Daar kun je meestal niet onderuit als je nog niet aan het eind van je rentevaste periode zit. Wil je de boetenrente niet in één keer betalen? Rentemiddeling is dan een goede optie. Rentemiddeling kun je regelen via je huidige hypotheekaanbieder. Die neemt dan het gemiddelde van je huidige hypotheekrente en de actuele hypotheekrente; dit percentage ga je gedurende de rest van de rentevaste periode betalen. Je betaalt wel boeterente, maar die wordt gespreid over je nieuwe rentevaste periode.

Betaal je zelf een lagere rente dan de rente die de geldverstrekker op dit moment zelf voert? Dan hoef je waarschijnlijk geen boeterente betalen als je de hypotheek beëindigt. Door de gestegen rente zien we sowieso dat de eventueel te betalen boeterente een stuk lager is geworden.

En mocht je nou net plannen hebben in de richting van verbouwen, verduurzamen of een tweede woning, dan zijn de rentes een extra goede reden om daar werk van te maken. Je kunt al deze plannen financieren met een tweede hypotheek, waarover je de actuele hypotheekrente betaalt. Bijkomend voordeel is dat je maximale hypotheek door de stijging van de huizenprijzen weleens hoger kan uitvallen dan wat je verwacht. Dat geeft je mogelijk extra financiële ruimte om jouw mooie plannen te verwezenlijken.

Wat zijn jouw opties voor je hypotheek?

Ben je nieuwsgierig hoeveel jij met de actuele hypotheekrente kunt krijgen aan hypotheek? Of ben je benieuwd of de actuele rentes oversluiten voor jou gunstig maken en wat je andere opties zijn om van de lage rentes te profiteren?

Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Wij kennen de mogelijkheden, zijn bekend met de voorwaarden en volgen de hypotheekrentes op de voet. Ook jou geven we graag advies op maat. Dat kan al in een gratis en geheel vrijblijvende eerste afspraak.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen over hypotheekrente verwachting

Dat hangt ervan af hoeveel risico jij wilt en durft te nemen. Vaste rente geeft je de zekerheid dat je gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld 1, 5, 10, 20 of 30 jaar) het huidige rentepercentage over je hypotheek betaalt, ongeacht hoe de marktrente zich ontwikkelt. Je weet dan al van tevoren precies hoeveel je aan hypotheekrente kwijt bent per maand. Nadeel is wel dat je bij een eventuele daling van de marktrente niet kunt meeprofiteren van de (nog) lagere rentes. Bij een variabele rente profiteer je van dalingen van de rente. Daar staat tegenover dat je ook het risico loopt dat de rente stijgt. Variabele rente geeft dus meer risico’s, maar kan je ook – als de rentes dalen – een voordeel geven.

Daar houden onze adviseurs je van op de hoogte via de pagina met actuele rentestanden. We updaten deze cijfers dagelijks, zodat je precies weet hoe het er vandaag voorstaat met de rentes.

Loopt jouw hypotheek al een tijdje en ligt je huidige hypotheekrente boven de actuele rentestanden? Dan heb je kans dat oversluiten jou een mooie besparing oplevert. Nu is het wel zo dat je met meer zaken rekening moet houden dan alleen de rentestanden en de hypotheekrente verwachting bij jouw keuze voor al dan niet oversluiten. Hoe lang loopt je rentevaste periode bijvoorbeeld nog? Wat zijn op basis van je inkomen jouw mogelijkheden voor oversluiten? En zo zijn er nog meer belangrijke vragen. Maak gerust een afspraak met een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Die weet precies waar hij of zij naar moet kijken om jou goed advies te kunnen geven over al dan niet je hypotheek oversluiten.

Onder bepaalde voorwaarden kun je de hypotheekrente die je betaalt, aftrekken van je belastbare inkomen. Hypotheekrenteaftrek wordt dat genoemd en het levert je een mooi voordeel op bij je belastingaangifte. Over de details van deze aftrek praten we je bij op onze specifieke pagina over hypotheekrenteaftrek.

Kort gezegd komt het erop neer dat de bank hiervoor kijkt naar de rente die zij moeten maken om geld aan te trekken en de rente die ze krijgen door geld uit te lenen (in de vorm van de hypotheekrente die klanten betalen). Ook telt mee welke kosten ze verder moeten maken, zoals administratieve kosten en het dekken van hypotheekverliezen. Daarnaast spelen nog een aantal factoren een rol. Op de pagina ‘Hypotheekrente: hoe werkt het?’ kun je hier meer over lezen.

Hier kun je heel eenvoudig een indicatie van krijgen door in onze rekentool een aantal gegevens in te vullen. Dan rolt er al snel een indicatie van jouw maximale hypotheek uit. In beton gegoten is die indicatie nog niet. Het kan altijd zijn dat je eigenlijke hypotheek hoger of lager uitvalt, zeker als je al een hypotheek hebt lopen die van invloed is op je bestaande hypotheek.

Ook daarbij spelen meerdere factoren mee. Je rentevaste periode is één van die factoren, net als de hoogte van je hypotheek (in verhouding tot de waarde van je woning). Ook de hypotheekvorm die je kiest, is van belang. Voor een precieze inschatting van de rente voor jouw hypotheek, kun je het beste in gesprek gaan met een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Al in een eerste vrijblijvend gesprek kan een adviseur inschatten hoeveel jouw maandlasten en maximale hypotheek bedragen.