Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Geldverstrekkers zijn de afgelopen jaren echter een stuk soepeler geworden met de eisen aan ondernemers bij het verstrekken van een hypotheek. Dat betekent dat je als startende zzp’er ook in aanmerking kunt komen voor een hypotheek, zelfs zonder die drie jaar jaarcijfers. De minimale eis is echter wel dat je als startende zzp’er minimaal twaalf maanden actief bent als ondernemer om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Hypotheek als ondernemer berekenen

Het berekenen van je zzp-hypotheek is dus maatwerk. Wel kun je een eerste indicatie krijgen van jouw maximale hypotheek als zzp’er. Vul hieronder jouw winst van de afgelopen drie jaar (als je minimaal drie jaar ondernemer bent) in. Dan krijg je een eerste indicatie van je maximale hypotheek.

Maximale hypotheek berekenen

Hypotheek met NHG afsluiten als startende zzp’er

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft speciaal voor de groep startende ondernemers die minimaal twaalf maanden actief zijn een speciale, soepelere regeling voor het krijgen van een hypotheek. Deze regeling wijkt af van de standaardregeling die voorschrijft dat je minimaal drie jaar jaarcijfers moet hebben.

Inkomensverklaring en toetsingsinkomen

Een door NHG goedgekeurd bureau stelt aan de hand van jouw specifieke gegevens een inkomensverklaring op. Daarbij wordt het toetsingsinkomen vastgesteld. Bij het toetsingsinkomen kijken de experts naar het gemiddelde inkomen in de afgelopen drie jaar. Ben je dus korter dan drie jaar actief als ondernemer? Dan wordt het inkomen uit loondienst meegenomen voor de jaren dat je geen ondernemer was. Is dit inkomen lager dan het gemiddelde, wordt er van dit lagere inkomen uitgegaan. Het inkomen in het lopende boekjaar, moet in lijn zijn met het gemiddelde inkomen. Alle gegevens uit de afgelopen drie kalenderjaren, dienen als basis voor het berekenen van de maximale hypotheek.

Hypotheek zonder NHG afsluiten als startende zzp’er

Een hypotheek zonder NHG afsluiten kan ook. Er is een aantal geldverstrekkers dat een hypotheek zonder NHG verstrekt aan startende zzp’ers met slechts één jaar aan jaarcijfers. De voorwaarden zijn bij het afsluiten van een hypotheek zonder NHG wel anders dan bij het afsluiten van een hypotheek met NHG.

Win advies in bij een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep

Er zijn voor startende ondernemers dus steeds meer mogelijkheden om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Daarbij moet je je wel afvragen:

  • Moet ik misschien niet nog een jaar of paar jaar wachten, zodat mijn gemiddelde inkomen hoger is en ik meer kan lenen?
  • Heb ik voldoende zekerheid over mijn toekomstige inkomen en durf ik de stap te zetten om een huis te kopen?

Een financieel adviseur kan je helpen deze vragen te beantwoorden. Je moet je namelijk goed realiseren dat je met een koopwoning minder flexibel bent dan met een huurwoning.

Maak een afspraak voor persoonlijk advies

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak