Variabel of vast?

Bij een variabele rente kan de hypotheekverstrekker de rente op elk moment bijstellen. Dat betekent dat je maandlasten per maand kunnen veranderen – en dat kan zowel positief als negatief uitpakken. Een reden om te kiezen voor een variabele hypotheekrente kan zijn dat je verwacht dat de rente nog gaat dalen en dat je daarom pas later de rente vast wilt zetten. Zorg er dan wel voor dat je de renteontwikkeling goed in de gaten houdt en uiteraard moet je de financiële ruimte hebben om een hogere rente en de daarbij behorende hogere maandlasten te kunnen betalen.

Heb je liever wat meer zekerheid? Dan kies je voor een vaste rente. Met de vaste rente leg je een rentevaste periode vast. Je rente ligt dan voor bijvoorbeeld één, vijf, tien of twintig jaar vast. Of zelfs over de gehele looptijd van jouw hypotheek. Binnen de rentevaste periode ben je zeker van vaste maandlasten voor je hypotheek.

Wat gebeurt er bij het verlengen van de hypotheek?

Wanneer de rentevaste periode van je hypotheek na, bijvoorbeeld, vijf jaar afloopt, moet je je hypotheek verlengen. Als de rente op dat moment hoger is, worden je maandlasten dus ook hoger. Is de rente juist lager? Dan kun je je hypotheek dus tegen deze lagere rente verlengen. Over het algemeen geldt: hoe langer je je hypotheek vastlegt, ofwel hoe langer de rentevaste periode, hoe meer zekerheid je hebt en hoe hoger de hypotheekrente is.

Advies op maat?

Onze hypotheekadviseurs helpen je graag. Laat je adviseren over de vorm van hypotheekrente en de daar bijbehorende renteperiode. Daarbij kijken we natuurlijk naar jouw situatie en de bij jou passende oplossing.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak