Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.
Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

We adviseren je vooral op de volgende dingen te letten:
1. Doe het zelf of doe het samen.
2. Heb je voldoende kennis en ervaring?
3. Kijk verder dan het (lage) rentepercentage.
4. Variabele of vaste rente?
5. Welke risico’s kan of wil ik niet dragen?
6. Hulp inschakelen van een adviseur.

Doe het zelf of doe het samen

Zelf een hypotheek afsluiten, zonder het inschakelen van een erkende adviseur, bespaart je bij aanvang wat geld. Je betaalt geen advieskosten maar wel bemiddelingskosten. Maar is het wel zo aantrekkelijk als het klinkt? Dat voordeel van de eenmalige advieskosten, weegt vaak niet op tegen de besparingen op lange termijn. Een erkend adviseur kijkt, samen met jou, naar een hypotheek die past bij jouw situatie. Dit levert je hypotheekadvies op maat op. Heb je zelf niet het grondige financieel inzicht om een doe-het-zelf-hypotheek af te sluiten? Voorkom dan onnodige risico’s en doe het samen.

Heb je voldoende kennis en ervaring?

Ben je toch van plan om een doe-het-zelf hypotheek af te sluiten? Dan moet je eerst een kennis- en ervaringstoets afleggen. Zo weet de geldverstrekker of bemiddelaar zeker dat je geen financiële verplichtingen aangaat die je niet kunt overzien. Je geldverstrekker of bemiddelaar controleert hoe je de toets hebt gemaakt.

Een doe-het-zelf-hypotheek is vooral aantrekkelijk bij een hele eenvoudige en overzichtelijke woonsituatie. Toch is het vaak niet zo eenvoudig, zelfs niet voor een starter. Want welke rentevaste periode ga je kiezen, welke hypotheekvorm past goed bij jou, geldverstrekkers kennen verschillende voorwaarden en welke risico’s zijn verstandig om te verzekeren en zo ja, bij welke verzekeraar? Kortom, heel veel vragen waar je als leek geen ervaring en kennis over hebt. Heb je al een hypotheek lopen dan is het nog lastiger om jezelf hypotheekadvies te geven, onder meer omdat er dan allerlei lastige fiscale vragen om de hoek komen kijken.

Kijk verder dan het (lage) rentepercentage

Natuurlijk is het belangrijk om te letten op de rente – hoe lager het rentepercentage, hoe minder je betaalt. Toch is het ook belangrijk om te kijken naar de voorwaarden van de geldverstrekker. Sluit je een hypotheek af zonder NHG? Dan wordt het rentepercentage gebaseerd op hoeveel de lening bedraagt ten opzichte van de waarde van de woning. Hoe hoger de lening, hoe hoger de rente. Doordat je tijdens de looptijd aflost, neemt de schuld af. Deze verhouding wordt daardoor steeds gunstiger. Bij verschillende geldverstrekkers wordt, tijdens de looptijd, de rente in jouw voordeel aangepast. Sommige partijen doen dit automatisch en sommigen doen dit niet. Er zijn dus veel verschillende voorwaarden. Dat maak je niet direct op uit een vergelijking op basis van een rentelijst.

Vaste of variabele rente?

Een voordelige hypotheek uitzoeken betekent dat je de hypotheekrentes vergelijkt van verschillende aanbieders. Maar: de ene hypotheekrente is de andere niet. Kies je voor een vaste of variabele rente? En als je vast kiest, hoe lang zet je dan de rente vast, want bij de meeste geldverstrekkers kun je uit een groot aantal rentevaste periodes kiezen. Kies voor een optie die bij jouw persoonlijke situatie past.

Welke risico’s kan of wil ik niet dragen?

Een hypotheek afsluiten betekent een grote maandelijkse financiële verplichting. Gedurende de looptijd kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen, die er voor zorgen dat jij en/of je partner de hypotheeklasten niet meer of alleen heel moeizaam meer kan/kunnen betalen. Denk aan overlijden van jezelf of je partner, ziekte en werkloosheid. Je financieel adviseur kan voor je inzichtelijk maken wat de financiële gevolgen zijn als één van deze situaties zich voordoet. Vervolgens kun je bepalen of je dat wel of niet wilt verzekeren en tot welke hoogte. Je kunt je vaak voor een verrassend lage premie per maand verzekeren.

Schakel hulp in van een adviseur

Je kunt er voor kiezen om voor je hypotheekadvies naar je eigen bank te gaan. Maar de kans is heel erg klein dat die nét op dat moment de rente en voorwaarden heeft die precies bij jou passen. Het kiezen van een hypotheek is één van de grootste financiële beslissingen in je leven. Een onafhankelijk financieel adviseur kan je daarbij helpen door van vrijwel alle geldverstrekkers de rentepercentages en voorwaarden te vergelijken. Dit zorgt voor het eerlijkste advies, dat past bij jouw persoonlijke situatie.

Een hypotheek die bij je past

Onze financieel adviseurs vergelijken vrijwel alle geldverstrekkers voor je, om tot een zo eerlijk mogelijk advies te komen. Wil je samen met een Van Bruggen adviseur kijken naar de mogelijkheden?

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak