Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.

Geld lenen bij Europese banken

Heeft de geldverstrekker onvoldoende geld? Dan kunnen zij ook aankloppen bij de geld- en kapitaalmarkt – een groot aantal vooraanstaande Europese banken. Hier kunnen zij geld lenen tegen een gemiddeld rentepercentage: Euribor (ofwel: Euro Interbank Offered Rate). Als de Euribor daalt of stijgt, daalt of stijgt de hypotheekrente mee.

Risico maakt lenen duurder

Natuurlijk heeft de bank niet alleen te maken met de kosten van het aantrekken van geld. De hoogte van de hypotheekrente is namelijk ook afhankelijk van het risico dat de geldverstrekker loopt. Bij een hypotheek is er sprake van onderpand, namelijk het huis. Hierdoor is de risico-opslag veel lager dan bij, bijvoorbeeld, een doorlopend krediet of rood-staan op de betaalrekening. Bovendien hebben banken te maken met algemene kosten, zoals huisvesting, personeel en administratie. Deze kosten worden verwerkt in de prijs van de producten, dus ook in de hypotheekrente.

Schommelende kosten

De kosten van het aantrekken van geld voor hypotheken, heeft uiteindelijk de grootste impact op de hoogte van de hypotheekrente. En deze kosten kunnen flink schommelen. Bovenstaande factoren zijn niet voor alle banken gelijk, daardoor bestaan er grote verschillen tussen de hypotheekrentes. De factoren zijn ook niet constant – dat verklaart waarom de hypotheekrentes enorm schommelen.

Onze verwachting

Lees wat onze verwachting van de renteontwikkeling is. Wil je meer informatie? Onze Van Bruggen-adviseurs staan voor je klaar.

Plan jouw gratis oriëntatiegesprek

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak