Hoe hoog is jouw maximale hypotheek?

Als je op zoek bent naar een huis, is het wel zo prettig om precies te weten wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen. Dit bedrag verandert jaarlijks en kan slechter of beter worden. Maar waarvan is de hoogte van de hypotheek afhankelijk? De belangrijkste factor is ook direct de bekendste: het inkomen. Maar daarnaast zijn jouw financiële verplichtingen, zoals lopende leningen of erfpacht ook van invloed op de hoogte van het bedrag dat je maximaal voor een hypotheek kunt lenen. Daarom wordt er jaarlijks een woonquote vastgesteld – dit wordt gedaan door het Nibud. De woonquote is het deel van je inkomen dat je kunt besteden aan wonen. Er wordt hierbij onder andere rekening gehouden met het inkomen en de hoogte van de hypotheekrente.

Afwijken van de gedragscode

Een groot deel van de hypotheekadviseurs maakt geregeld gebruik van de mogelijkheid om af te wijken van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen, die sinds 1 januari 2007 geldt. Deze adviseurs vragen via de ‘comply or explain-regeling’, leningen aan die hoger zijn dan ongeveer 4,5 maal het jaarinkomen. De regeling laat namelijk toe dat een hypotheek wordt verstrekt die de normen overschrijdt, als daarvoor goede redenen worden opgegeven. Dit kan bijvoorbeeld op basis van carrièreperspectieven of een verwachte inkomensstijging zijn. De huidige gedragscode geeft adviseurs de mogelijkheid om van de norm af te wijken en zo maatwerk te bieden, mits verantwoord en goed onderbouwd.

Bereken jouw hypotheek met een financieel adviseur

Kies je ervoor om samen met een financieel adviseur naar de mogelijkheden te kijken? Dan heb je waarschijnlijk meer financiële ruimte dan wanneer je de lening zelf online aanvraagt. De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep berekenen, samen met jou, wat maximaal haalbaar is. Zo zorgen ze ervoor dat je nu én later zonder financiële zorgen kunt wonen en leven.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak