Wat gebeurt er als ik al een deel van de studieschuld heb terugbetaald?

Ook al heb je een deel van je studieschuld al afbetaald, het bedrag van de oorspronkelijke lening blijft gelden voor de hypotheekaanvraag. Hypotheekverstrekkers kijken niet naar de hoogte van de lening en de actuele openstaande schuld. Zij kijken naar de maandelijkse lasten, want die blijven gelijk totdat de schuld volledig afgelost is. Uitzondering is als je extra hebt afgelost.

Rekenvoorbeeld

Stel, Dave wil een hypotheek aanvragen. Hij had ooit een studieschuld van € 20.000. Hiervan is in het verleden al € 8.000 terugbetaald. Toch houden geldverstrekkers rekening met de oorspronkelijke € 20.000 en niet met de € 12.000 die nog over is van de schuld. De geldverstrekker gaat er namelijk van uit dat er per maand € 150 wordt terugbetaald aan DUO.

Studieschuld niet geregistreerd bij BKR

Een studieschuld bij DUO is geen schuld voor consumptieve doeleinden, zoals bijvoorbeeld een auto of een telefoon op afbetaling. Hierdoor staat een studieschuld dan ook niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De geldverstrekker en de hypotheekadviseur krijgen van het BKR dus geen informatie over jouw studieschuld. Om een hogere hypotheek te krijgen, kan het verleidelijk zijn om de studieschuld niet te vermelden als naar je uitgaven gevraagd wordt. Doe dit echter niet! Het verzwijgen van een studieschuld kan vervelende gevolgen hebben. Zo vervalt bijvoorbeeld het recht op uitkering van Nationale Hypotheek Garantie.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak