Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.

AOW

Om te beginnen heeft iedereen in Nederland recht op AOW als hij/zij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ook ondernemers. Ben je gehuwd of woon je samen? Dan heb je recht op € 860,- bruto per maand. Ben je alleenstaand, dan kun je rekenen op € 1.255,- bruto per maand. Voor veel gepensioneerden is dat na aftrekken van de belasting te weinig om van te kunnen leven als er geen andere inkomsten zijn.

Pensioenverzekering of pensioenrekening

Met een pensioenverzekering of pensioenrekening kun je pensioen (kapitaal) opbouwen, als aanvulling op je AOW. Op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, kun je dit omzetten in periodieke uitkeringen. Daarnaast kun je een lijfrente afsluiten bij een bank of verzekeraar, waarbij je naar keuze kunt sparen of beleggen. Met een lijfrente zorg je op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen, dat je periodiek ontvangt vanaf het moment dat je met pensioen gaat. Het bedrag aan lijfrente kun je onder voorwaarden aftrekken van de belasting. Wel betaal je belasting op het moment van uitkering. Je financieel adviseur kan dit voor je uitrekenen.

Zelf sparen of beleggen

Het geld in een pensioenverzekering of -rekening zit vast. Je kunt er daarom ook voor kiezen om, meer flexibel, zelf een bedrag te sparen of beleggen in box 3. Let op dat je hierover wel vermogensrendementsheffing moet betalen. Een groot voordeel is dat je zelf op elke manier kunt beschikken over dit geld. Dat is ook handig als de inkomsten in je bedrijf even tegenvallen, bijvoorbeeld doordat je als gevolg van ziekte (tijdelijk) niet kunt werken of als je minder werk hebt als gevolg van een economische crisis.

Hypotheekvrije woning

Wat veel mensen zich niet goed realiseren, is dat ze door het volledig aflossen van hun hypotheek in feite ook hun financiële positie verbeteren op het moment dat ze met pensioen gaan. Want dankzij een hypotheekvrije woning heb je geen hypotheeklasten meer. Daardoor houd je meer geld over voor andere zaken.

Waarde opbouwen in je bedrijf

Voor sommige ondernemers vormt hun bedrijf een belangrijke bron van hun pensioen, omdat ze waarde in hun bedrijf opbouwen. Zo kan het bedrijfspand door aflossingen steeds meer tot het vermogen van het bedrijf gaan horen. Of doordat het bedrijf door goodwill steeds meer waard wordt. Op het moment van de bedrijfsoverdracht of -verkoop, komt dit vermogen vrij voor de ondernemer.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak