Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.
Je hypotheek bestaat uit verschillende onderdelen, die bepalen samen je maandlasten: 

• Rente
• Aflossing
• Premie voor een levensverzekering of inleg voor een spaarrekening

Wanneer je extra aflost, gaan je maandlasten omlaag. Je lening neemt immers af. In veel gevallen los je al af, bijvoorbeeld wanneer je een lineaire of annuïtaire hypotheek hebt. Bij een aflossingsvrije hypotheek los je tijdens de looptijd niets af. Bij een (bank)spaarhypotheek of beleggingshypotheek los je in beginsel gedurende de looptijd ook niet af. Wel spaar of beleg je veelal maandelijks, waarmee je aan het einde van de looptijd de hypotheek volledig of deels kunt aflossen.

Wat is extra aflossen?

Van extra aflossen is sprake wanneer je meer aflost dan contractueel is afgesproken. Het wordt ook wel vervroegd of versneld aflossen genoemd. Hoeveel je extra kunt aflossen verschilt per hypotheek. In veel gevallen is het mogelijk om maximaal 10% per jaar extra af te lossen zonder boete. Bij sommige geldverstrekkers mag dit percentage hoger zijn. Meer per jaar aflossen is ook mogelijk. Er kan dan wel sprake zijn van een te betalen boeterente.

Wanneer is extra aflossen op een hypotheek verstandig?

Het is in ieder geval nooit slecht om af te lossen. Een oud spreekwoord zegt het al: ‘wie zijn schulden aflost, raakt wel zijn geld kwijt, maar wordt niet armer’. Hiermee bedoelen we dat het altijd goed is om schulden af te lossen, maar dat er situaties denkbaar zijn waarin het minder aan te raden is. Want als je eenmaal hebt afgelost, is het lastiger om het geld later weer uit de stenen te krijgen. Heb je het geld later nodig en gebruik je dat niet voor de eigen woning, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Om te weten of extra aflossen in jouw situatie verstandig is, kun je het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur.

Aandachtspunten voor extra aflossen

Overweeg jij om extra te gaan aflossen? Doorloop dan deze stappen:

1. Heb je plannen om te verhuizen? Los dan nu niet extra af, maar houd je geld liquide, zodat je daarvan bijvoorbeeld de kosten van de inrichting en verhuizing kunt betalen.
2. Ga na of aflossen wel wenselijk is. Het geld dat je gebruikt voor aflossing, is niet meer ergens anders voor te gebruiken. Zorg dat je altijd een buffer overhoudt voor onvoorziene gevallen. Op de website van het Nibud kun je de BufferBerekenaar raadplegen. Handig voor als je hulp nodig hebt bij het bepalen van de grootte van jouw buffer.
3. Houd ook rekening met onvoorziene situaties met een nog veel grotere impact. Denk dan aan werkloosheid, pensionering, scheiden of ziekte.
4. Ook voor voorziene gevallen moet je geld achter de hand houden. Zijn er financiële verplichtingen in de toekomst die je moet nakomen, zorg dan dat je daarvoor een potje met geld achter de hand hebt. Denk aan het aflossen van andere leningen of het betalen van de studie van een kind.

De voordelen van extra aflossen

• De hypotheekschuld daalt sneller. Je bent eerder van jouw schulden af.
• De maandlasten worden lager doordat de schuld daalt.
• Er is minder kans op restschuld.

De nadelen van extra aflossen

• Het geld zit ‘vast’ in het huis. Alles wat je gebruikt om de hypotheek af te lossen, is niet meer te gebruiken voor andere zaken.
• Bij een spaar- of levenhypotheek kan een extra aflossing fiscale gevolgen hebben. Bespreek dit met jouw hypotheekadviseur voordat je besluit om extra af te lossen.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak