Geef jij voorkeur aan advies op de vestiging of op afstand? De keuze is aan jou. Lees meer.

De hypotheekrente

Eigenlijk werkt de hypotheekrente net als de markt: er is vraag en aanbod. Aan de ene kant ‘brengen’ consumenten hun spaargeld, waar de bank rente over betaalt. Aan de andere kant vragen de consumenten om geld – dit lenen zij van de bank. Hier ontvangt de bank juist rente over. De rente over het spaargeld is lager dan de rente over het geld dat de bank verstrekt, zoals een hypotheek. Het verschil is de winst voor de bank. De hoogte van de hypotheekrente is dus afhankelijk van de rente die een bank moet betalen om aan geld te komen.

Geld lenen bij Europese banken

Heeft de geldverstrekker onvoldoende geld? Dan kunnen zij ook aankloppen bij de geld- en kapitaalmarkt – een groot aantal vooraanstaande Europese banken. Hier kunnen zij geld lenen tegen een gemiddeld rentepercentage: Euribor (ofwel: Euro Interbank Offered Rate). Als de Euribor daalt of stijgt, daalt of stijgt de hypotheekrente mee.

Risico maakt lenen duurder

Natuurlijk heeft de bank niet alleen te maken met de kosten van het aantrekken van geld. De hoogte van de hypotheekrente is namelijk ook afhankelijk van het risico dat de geldverstrekker loopt. Bij een hypotheek is er sprake van onderpand, namelijk het huis. Hierdoor is de risico-opslag veel lager dan bij, bijvoorbeeld, een doorlopend krediet of rood-staan op de betaalrekening. Bovendien hebben banken te maken met algemene kosten, zoals huisvesting, personeel en administratie. Deze kosten worden verwerkt in de prijs van de producten, dus ook in de hypotheekrente.

Schommelende kosten

De kosten van het aantrekken van geld voor hypotheken, heeft uiteindelijk de grootste impact op de hoogte van de hypotheekrente. En deze kosten kunnen flink schommelen. Bovenstaande factoren zijn niet voor alle banken gelijk, daardoor bestaan er grote verschillen tussen de hypotheekrentes. De factoren zijn ook niet constant – dat verklaart waarom de hypotheekrentes enorm schommelen.

Onze verwachting

Lees wat onze verwachting van de renteontwikkeling is. Wil je meer informatie? Onze Van Bruggen-adviseurs staan voor je klaar.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak