Geef jij voorkeur aan advies op de vestiging of op afstand? De keuze is aan jou. Lees meer.

Hypotheekrente als fiscaal voordeel

Het totale bedrag dat je ieder jaar aan rente over je hypotheek betaalt, mag je in beginsel aftrekken van jouw belastbaar inkomen. Het belastbaar inkomen wordt hierdoor lager, waardoor je ook minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Eigenwoningforfait

Als woningbezitter moet je wel een eigenwoningforfait optellen bij het belastbaar inkomen. Dat is een percentage van de WOZ-waarde van jouw woning.

Check het actuele eigenwoningforfait op de website van de Belastingdienst.

Wanneer heb ik recht op hypotheekrenteaftrek?

Heb jij op of na 1 januari 2013 een lineaire of annuïtaire hypotheek afgesloten? Dan heb je in beginsel recht op hypotheekrenteaftrek, mits je jouw hypotheek binnen 30 jaar aflost. Kortom: je moet iedere maand aflossen op de lening. Heb jij jouw hypotheek vóór deze datum afgesloten? Dan mag je hypotheekrente in beginsel ook aftrekken bij andere hypotheekvormen – zoals een aflossingsvrije hypotheek of een spaarhypotheek.

Wat gaat er veranderen met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek?

Vanaf 2020 wordt voor hogere inkomens de maximale hypotheekaftrek versneld verlaagd met 3% per jaar, van 49% in 2019 naar 46% in 2020, tot een maximale aftrek van 37,05% in 2023. Naast de hypotheekrente zijn ook andere kosten die te maken hebben met de financiering eenmalig aftrekbaar. Denk aan notariskosten voor de hypotheek, de hypotheekadvieskosten, taxatiekosten, NHG kosten en een eventuele boetrente.

Wil je advies over de aftrekbaarheid van hypotheekrente en andere kosten? Neem dan contact op met Van Bruggen Adviesgroep; onze financieel adviseurs rekenen graag jouw fiscale voordeel voor je uit.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak