WIJZIGINGEN 2019

WIJZIGINGEN 2019

Een nieuw jaar betekent vaak veranderingen. Zo zullen er ook in 2019 een aantal wijzigingen plaatsvinden, die voor u als woningkoper en woningeigenaar van belang kunnen zijn. Sommige ten goede en andere wijzigingen betekenen wellicht een achteruitgang.

Gelijk of meer kunnen lenen

LenenDe meeste mensen kunnen bij een zelfde inkomen en hypotheekrente hetzelfde of net iets meer lenen dan in 2018. Dat komt omdat de hypotheeknormen in sommige gevallen iets ruimer zijn geworden en in ieder geval niet slechter.

Krijg je per 1 januari 2019 een hoger salaris? Dan is het zeker interessant om te kijken welk effect dit heeft op je hypotheekmogelijkheden.

TIP: houd een goede veiligheidsmarge aan ten aanzien van uw maximale hypotheekmogelijkheden. Of beter nog: ga uit van hoeveel u per maand wilt uitgeven aan hypotheeklasten in plaats van wat er volgens geldverstrekkers maximaal mag. Laat regelmatig controleren of uw hypotheekmogelijkheden zijn afgenomen of juist gestegen door veranderende inkomens of hypotheekrentes.

Door de stijgende huizenprijzen kan men voor hetzelfde hypotheekbedrag steeds iets minder ‘huis’ kopen. Mensen die naar een volgend huis verhuizen kunnen dit voor een belangrijk deel compenseren doordat ze ook meer overwaarde uit de oude woning mee kunnen nemen. Dat maakt dat een huis kopen voor steeds meer starters moeilijk of niet haalbaar wordt.

NHG-grens omhoog en andere NHG wijzigingen

NHK omhoogVanaf 1 januari 2019 gaat de NHG kostengrens omhoog van € 265.000 naar € 290.000. De kostengrens wordt elk jaar verhoogd, rekening houdend met de gemiddelde stijging van de koopsom.

Is er sprake van energiebesparende voorzieningen dan gaat de kostengrens omhoog van € 280.900 naar € 307.400.

Aftrek hypotheekrente omlaag

MiddeninkomensIn 2019 gaan de belastingtarieven omlaag en dat betekent dat de hypotheekrenteaftrek voor de middeninkomens met bijna 3% omlaag gaan. De hypotheekrenteaftrek voor middeninkomens daalt van 40,85% naar 38,1%. Dat kan in sommige gevallen een paar tientjes schelen per maand.

Maximale_hypotheekrente-aftrekVoor de hogere inkomens geldt dat de maximale hypotheekrenteaftrek elk jaar met een half procent omlaag gaat. De hoogste belastingschijf is 52%. Het maximale tarief waar tegen de hypotheekrente in 2019 kan worden afgetrokken is 49% (tegenover 49,5% in 2018). In de meeste gevallen betekent dit dat de netto hypotheeklast met een paar euro per maand omhoog gaat.

Vanaf 2020 wordt de maximale hypotheekaftrek versneld verlaagd met 3% per jaar, totdat in 2023 de maximale aftrek 37,05%. Dit wordt dan deels gecompenseerd door een verlaging van het eigenwoningforfait en een verlaging van de tarieven van de inkomstenbelasting.

De Wet Hillen wordt vanaf 2019 geleidelijk afgeschaft. Dat betekent dat mensen die hun hypotheek helemaal hebben afgelost, per saldo steeds iets meer belasting moeten betalen doordat het eigenwoningforfait toch weer gaat gelden. Dit scheelt een paar euro per maand, maar loopt wel elk jaar op.

Eigenwoningforfait omlaag

Eingenwoningforait omlaagIn 2019 gaat het percentage eigen woningforfait omlaag van 0,7% naar 0,65%. Doordat de gemiddelde WOZ-waarde waarschijnlijk fors stijgt, betekent dit voor veel huishoudens dat ze vaak iets meer eigenwoningforfait moeten bijtellen dan in 2018.

Lage BTW tarief naar 9%

Lage BTW-tarief omhoogIn 2019 gaat het lage BTW tarief omhoog van 6% naar 9%. Het meeste zullen we dit voelen bij onze dagelijkse boodschappen, omdat voedingsmiddelen iets duurder worden. Een kar met voedingsmiddelen die in 2018 € 50 kost, gaat omhoog naar € 51,42. Overigens geldt voor sommige boodschappen al het hogere BTW tarief van 21%, zoals bijvoorbeeld voor verzorgingsproducten.

Ook enkele diensten rond de eigen woning vallen in het lage BTW tarief en worden per 1 januari 2019 dus iets duurder. Het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar valt onder het lage BTW tarief van 9%. Dit zelfde geldt voor het schoonmaken in woningen.

Hogere energiebelasting per 2019Nog een belastingmaatregel: de energiebelastingen gaan in 2019 omhoog.

Wilt u weten wat er voor uw situatie verandert? Vraag het uw financieel adviseur.

Maak direct een afspraak

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.