Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Actuele hypotheekrentes

Profiteren van
ons renteaanbod?

Als je een hypotheek afsluit of oversluit, wil je natuurlijk niet te veel betalen. Een lage rente is dan meer dan welkom. Maar hoe vind je nu een hypotheekaanbieder met een scherpe hypotheekrente? En wat zijn de actuele rentestanden eigenlijk? Wij maken je graag wegwijs in het grote aanbod door ongeveer 30 geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. Ontdek hieronder de actuele hypotheekrente bij de verschillende aanbieders.

Aanbieder

NHG

1
Neo Hypotheken
NHG
3.70%
2
Easy Mortgage
NHG
3.71%
3
Hypotheek
NHG
3.72%
4
Hypotheek
NHG
3.72%
5
BLG Wonen
NHG
3.73%
6
Profijt drie + drie
NHG
3.73%
7
Hypotheek (1)
NHG
3.73%
8
Nationale Nederlanden
NHG
3.74%
9
Budget (Incl. Korting)
NHG
3.78%
10
Hypotheek
NHG
3.78%
11
WelThuis
NHG
3.78%
12
Hypotheek
NHG
3.78%
13
Robuust Hypotheken
NHG
3.78%
14
Hypotheek (Incl. Korting)
NHG
3.79%
15
NIBC Direct
NHG
3.79%
* Berekend over 100% marktwaarde

Hypotheekrente vergelijken

Met tientallen geldverstrekkers vraag je je vast af waar je in jouw situatie voordelig uit bent. Wij maken het je een stuk eenvoudiger door ongeveer 30 geldverstrekkers te vergelijken. Voor verschillende rentevaste periodes en voor zowel annuiteitenhypotheken met als zonder NHG kun je hieronder de actuele hypotheekrente bij verschillende aanbieders terugzien. Zo zie je snel waar jij qua rente voordelig uit bent.

Let op: bij het kiezen van een hypotheekaanbieder moet je met meer rekening houden dan alleen de actuele hypotheekrente. De hypotheekvoorwaarden bijvoorbeeld. En ook je eventuele huidige hypotheek en je financiële wensen voor de toekomst.

Maak daarom een afspraak met een hypotheekadviseur voordat je een hypotheek afsluit. Een van onze deskundige adviseurs helpt je graag om een passende hypotheek af te sluiten in jouw situatie.

Maak een afspraak

 

Wat is de actuele hypotheekrente?

De hypotheekrentes kunnen elke dag wisselen. Het is en blijft koffiedik kijken wat er over bijvoorbeeld een jaar met de rentes gebeurt. Via deze pagina houden we je op de hoogte van de actuele hypotheekrente, zoals die is als je vandaag een hypotheek zou afsluiten.

Zoals je in de vergelijkingstabel hierboven kunt zien, is de hoogte van de hypotheekrente van een aantal factoren afhankelijk. Hoe hoog de actuele rente in de markt is, hangt onder meer af van deze twee factoren:

  1. Hypotheek met of zonder NHG. Sluit je een hypotheek met NHG af? Dan betaal je een lagere rente dan wanneer je een hypotheek zonder NHG afsluit. Dit heeft ermee te maken dat de geldverstrekker bij een hypotheek met NHG meer zekerheid heeft over de terugbetaling van je hypotheek.
  2. Het hypotheekbedrag. Bij een hypotheek zonder NHG (en soms ook bij een hypotheek met NHG) is het rentepercentage afhankelijk van hoeveel hypotheek je nodig hebt in vergelijking tot de waarde van de woning. Hoe lager de hypotheek is ten opzichte van de waarde van de woning, hoe lager de renteopslag. Dit betekent immers dat het risico kleiner is dat je huis onder water komt te staan.

Let op: bij het overzicht hierboven is als uitgangspunt genomen dat je 100% van de waarde van je woning leent. Je rentepercentage kan dus lager uitvallen als jij minder dan 100% van je woningwaarde leent.

Ik heb al een hypotheek en wil profiteren van de lagere hypotheekrentes

Als de hypotheekrentes laag liggen is het voor veel mensen extra interessant om op dat moment een hypotheek af te sluiten of om je bestaande hypotheek over te sluiten naar een nieuwe hypotheek. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om van de actuele hypotheekrente te profiteren, ook als je geen verhuisplannen hebt en je rentevaste periode nog niet binnen een paar maanden in zicht is.

Je hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten is een slimme manier om van de lage actuele rentestanden te profiteren. Oversluiten betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit (tegen lage rentelasten en betere voorwaarden) en daarmee je oude hypotheek in één keer aflost. Dat kost je wel boeterente en oversluitkosten, maar daar staat wellicht een mooie maandelijkse besparing op je hypotheeklasten tegenover.

Rentemiddeling

Vind je oversluiten te veel gedoe of kun je de boeterente niet in één keer betalen? Dan is rentemiddeling misschien een goed alternatief. Rentemiddeling gaat iets anders in zijn werk. Het betekent dat je met je geldverstrekker afspraken maakt om de rente aan te passen aan de huidige (lagere) hypotheekrentes. Je nieuwe rente wordt het gemiddelde van je huidige rentepercentage en de actuele hypotheekrente in de markt. De boete wordt uitgesmeerd over de hele nieuwe rentevaste periode van je hypotheek).

Een nadeel is wel dat het je vaak een kleinere besparing oplevert dan oversluiten, omdat je huidige geldverstrekker niet per definitie de geldverstrekker met de voor jou laagste rente is.

Ben je benieuwd wat jouw opties zijn voor je hypotheek oversluiten of rentemiddelen? Plan dan een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Die vertellen je graag meer.

Maak een vrijblijvende afspraak

 

Tweede hypotheek afsluiten

Nog een mogelijke manier om van de lage rentes te profiteren, is het afsluiten van een tweede hypotheek. Dat is een goede optie als je een (flinke) overwaarde op je woning hebt en toch al van plan was die te benutten. Voor een verbouwing bijvoorbeeld of als aanvulling op je pensioen. Een tweede hypotheek is een extra hypotheek die je afsluit bovenop je bestaande hypotheek. Daarbij gelden voor je nieuwe hypotheek de actuele (lage) hypotheekrentes.

Let wel op dat je een tweede hypotheek alleen bij je huidige hypotheekverstrekker kunt afsluiten. Ook moet je aan de inkomenseisen voldoen om voor een extra hypotheek in aanmerking te komen.

Wat als je rentevaste periode bijna afloopt?

Als je huidige rentevaste periode bijna ten einde loopt, is het extra handig om te checken wat de actuele rentestanden zijn. Je kunt aan het eind van je rentevaste periode namelijk kosteloos je hypotheek oversluiten. Zonder boeterente dus. Oriënteer je in dat geval op tijd op de verschillende aanbieders en vergelijk het rente-aanbod van je huidige geldverstrekker met de actuele hypotheekrentes hierboven.

Zet in ieder geval niet klakkeloos je handtekening onder het aanbod van je geldverstrekker om de rente te verlengen, maar verdiep je eerst in jouw verschillende mogelijkheden aan het eind van je rentevaste periode. Het is in deze situatie altijd verstandig om met een hypotheekadviseur om tafel te zitten. Onze adviseurs kijken niet alleen naar de rentepercentages, maar ook naar alle andere details die belangrijk zijn om in jouw keuze mee te nemen.

Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

 

Vaste of variabele rente?

Als je een hypotheek afsluit of oversluit, sta je voor een belangrijke keuze: vaste of variabele hypotheekrente? Beide opties hebben voor- en nadelen, en het is belangrijk om die tegen elkaar af te zetten voordat je een knoop doorhakt.

Hypotheekrente vastzetten

Als je graag zekerheid hebt over je maandlasten, dan is een vaste rente waarschijnlijk de beste keuze. Je zet je rentepercentage dan vast gedurende een bepaalde periode. Vaak is dat een periode van twintig, tien of dertig jaar en soms ook vijf of één jaar. Je blijft gedurende die hele periode de actuele hypotheekrente betalen, ook als de hypotheekrentes gaan stijgen of dalen. Het voordeel is dat je er niets van merkt als de marktrente toeneemt. Jij blijft ook dan het huidige lage rentepercentage betalen. Daar staat tegenover dat de marktrente ook zou kunnen dalen en dat je daar bij vaststaande rente niet van kunt meeprofiteren.

Variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente kunnen je maandlasten maandelijks veranderen. Als de marktrente stijgt, ga je meer rente betalen. Daalt de marktrente? Dan profiteer je daar juist van mee. Zo’n variabel rentepercentage kan dus gunstig of minder gunstig uitpakken. Je loopt wat meer risico dat je maandlasten stijgen en hebt minder zekerheid over wat je maandelijks kwijt bent. Dat kan een nadeel zijn, maar het kan ook in je voordeel werken.

Vaak wordt voor deze optie gekozen als iemand verwacht dat de rente op korte termijn verder gaat dalen en daarom pas later de rente wil vastzetten. Houd in dit geval wel goed de actuele rentestanden in de gaten, zodat je op tijd je rente kunt vastzetten. Ook is het belangrijk dat je een eventuele stijging van je maandlasten kunt dragen.

Bovendien geldt al enkele jaren de bijzondere situatie dat de variabele rente een stuk hoger ligt dan de vaste hypotheekrentes voor vijf, tien en twintig jaar.

Hypotheek met of zonder NHG?

Dan is er nog een keuze die je moet maken bij het afsluiten van je hypotheek: wel of geen NHG? Daarbij staat NHG voor Nationale Hypotheek Garantie. NHG geeft je een extra garantie over de terugbetaling van je hypotheek. NHG biedt je een vangnet als je een hypotheek afsluit voor bijvoorbeeld je eerste woning, een volgende woning of voor een verbouwing of verduurzaming van je woning.

Er kan namelijk altijd iets gebeuren waardoor je je hypotheeklasten plotseling niet meer kunt betalen. Een relatiebreuk, verlies van je baan of arbeidsongeschiktheid bijvoorbeeld. NHG helpt je in dat soort situaties zodat je niet zomaar je huis uit hoeft. NHG denkt met je mee over oplossingen om je maandlasten weer betaalbaar te maken. En als een gedwongen verkoop echt de enige optie is, dan lost NHG de eventuele restschuld die overblijft na de verkoop (onder bepaalde voorwaarden) voor je af als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Een extra voordeel van een hypotheek met NHG is dat het ook de hypotheekverstrekker meer zekerheid geeft over de terugbetaling van je hypotheek. Die zekerheid beloont zij met een lager rentepercentage dan bij een hypotheek zonder NHG.

Let wel op: NHG is (anno 2023) alleen mogelijk voor hypotheken tot € 405.000,- of (als je een deel van de hypotheek voor verduurzamende maatregelen gebruikt) voor hypotheken tot € 429.300,-.

Goed om te weten over rentetarieven

Wil jij profiteren van de lage rentes?

Wil jij binnenkort een hypotheek afsluiten voor je woning? Of heb je al een hypotheek lopen en ben je benieuwd hoe jij kunt profiteren van lagere rentes? De hypotheekadviseurs van Van Bruggen Adviesgroep helpen je verder.

Neem contact op met een van onze adviseurs voor een vrijblijvende kennismaking.

Maak een afspraak

 

Veelgestelde vragen over actuele hypotheekrente

Op onze pagina renteverwachtingen kun je onze voorspellingen voor de toekomstige ontwikkelingen van de hypotheekrente teruglezen. Hier houden we je op de hoogte van de prognoses voor de korte en lange termijn.

Dat kun je in het overzicht hierboven checken. Hierin zie je voor ongeveer 30 verschillende geldverstrekkers wat hun huidige rentepercentages zijn bij verschillende rentevaste periodes voor zowel een hypotheek met als zonder NHG.

Als je rentevaste periode bijna afloopt, dan kun je je hypotheek zonder boeterente oversluiten naar een andere aanbieder. Dit is een goede manier om van de huidige lage hypotheekrente te profiteren. Is je rentevaste periode nog niet in zicht? Dan kun je alsnog van de lage hypotheekrente profiteren door je hypotheek over te sluiten of door te kiezen voor rentemiddeling. Ook verhuizen naar een andere woning en daarvoor een nieuwe hypotheek afsluiten, is natuurlijk een manier om je voordeel te doen met de huidige lage rentepercentages.

Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan dit nauwkeurig voor je uitrekenen. Wil je alvast een eerste indicatie krijgen van jouw maximale hypotheek? Vul dan je gegevens in onze rekentool in om je maximale hypotheek te berekenen.

Het is altijd verstandig om deskundig hypotheekadvies in te schakelen. Een hypotheekadviseur weet precies waar hij op moet letten om jou een passende hypotheek en geldverstrekker te adviseren. Daarbij houdt hij niet alleen rekening met de actuele hypotheekrentes, maar ook met bijvoorbeeld de hypotheekvoorwaarden, je wensen voor de toekomst en je persoonlijke en financiële situatie.

Nationale Hypotheek Garantie (ook wel: NHG) is een extra garantie bij het afsluiten van een hypotheek. Het geeft je zekerheid over de terugbetaling van je hypotheek, ook als er plotseling iets gebeurt in je leven. NHG geeft je in dat geval een vangnet waardoor je niet zomaar je huis uit hoeft bij bijvoorbeeld verlies van je baan of een relatiebreuk. Aan de ene kant geeft NHG jou meer zekerheid over je hypotheeklasten; aan de andere kant loopt de geldverstrekker bij een hypotheek met NHG ook minder risico. Daarom betaal je over een hypotheek met NHG een lagere rente.