Afspraak maken? Tijdens de coronacrisis gaat onze dienstverlening gewoon door. Maak gebruik van ons financieel advies op afstand. Lees meer.

Rentescenario: wel of niet oversluiten?

Stel: je rente staat nog voor twee jaar vast. Vanzelfsprekend weet je op dit moment niet hoe hoog de hypotheekrente over twee jaar is. Als je geluk hebt, is hij gedaald. Maar hij kan in deze periode ook stijgen. Niemand weet precies hoe de rente zich zal ontwikkelen. In een aantal van de afgelopen jaren zagen we forse dalingen van 0,7% tot en met 1%, bijvoorbeeld in de jaren 2013, 2014, 2015 en 2019. Dat kan in de toekomst best de omgekeerde kant opgaan.

Oversluiten geeft direct zekerheid

Het eerste voordeel van oversluiten is dat je meteen naar een lagere rente gaat en daardoor lagere maandlasten gaat betalen. Een ander belangrijk voordeel van oversluiten is dat het je meer zekerheid geeft voor een langere termijn. Als je jouw rentecontract nu openbreekt en kiest voor een nieuwe hypotheek met een langere rentevaste periode, weet je welke hypotheeklasten je voor een langere tijd hebt. Achteraf gezien kun je vaststellen dat dit financieel gunstig voor je uitpakt als de rente over twee jaar bijvoorbeeld 0,2%, 0,5%, 1% of 1,5% hoger ligt dan nu. Dat voordeel heb je niet voor één jaar, maar voor alle jaren van de nieuwe rentevaste periode. Vind je het belangrijk om voor een langere periode zekerheid te hebben over je hypotheeklasten, dan is oversluiten een optie.

Rekenvoorbeeld besparing bij oversluiten

Bij een aflossingsvrije hypotheek van € 250.000,- bespaar je achteraf gezien bruto € 500 per jaar als de hypotheekrente in twee jaar tijd met slechts 0,2% is gestegen. Stel, je bent van plan om de hypotheekrente 20 jaar vast te zetten, dan bespaar je in 18 jaar tijd al € 9.000,-. Stijgt de rente met 1,5% dan bespaar je in die 18 jaar door het openbreken zelfs bruto € 67.500,-.

Nadelen van oversluiten

Oversluiten is niet gratis. Je krijgt meestal te maken met kosten voor taxatie, notaris, hypotheekadvies en boeterente. Omdat jij het contract openbreekt moet je aan de geldverstrekker een vergoeding betalen, de boeterente. Hoe hoger je huidige rente en hoe langer die nog vaststaat, hoe hoger de boete. Je financieel adviseur zal je laten zien hoeveel jaar het duurt voordat je deze boete en de andere kosten hebt terugverdiend.
Een ander nadeel is op voorhand niet te voorzien. Als de rente namelijk verder daalt, dan had je achteraf gezien beter niet kunnen oversluiten en kunnen wachten tot het einde van de rentevaste periode.

Kortom: jouw financiële besparing hangt dus erg af van de ontwikkeling van de hypotheekrente, en die is onzeker. Het enige wat je wel weet als je nu openbreekt, is waar je de komende 10 of 20 jaar aan toe bent. Dus je kunt nu in ieder geval wel voor zekerheid kiezen.

Weten of oversluiten voor jou voordelen heeft?

Maak direct een afspraak.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak