Afspraak maken? Tijdens de coronacrisis gaat onze dienstverlening gewoon door. Maak gebruik van ons financieel advies op afstand. Lees meer.

De voordelen van oversluiten zijn onder andere lagere maandlasten en een hernieuwde vaste renteperiode mét een lagere rente. Toch krijg je ook te maken met kosten als je je hypotheek oversluit, zoals de boete die jouw geldverstrekker waarschijnlijk in rekening brengt. Om zoveel mogelijk voordeel uit het oversluiten te halen, is het nodig om met een aantal zaken rekening te houden. Op deze pagina praat Van Bruggen Adviesgroep je helemaal bij én we delen 7 tips voor lage oversluitkosten.

Oversluiten zonder boete

Bij het afsluiten van je hypotheek kies je voor een periode waarin jouw rente vaststaat. Dit wordt ook wel de rentevaste periode genoemd. Zo’n drie maanden voor het einde van deze periode, krijg je van je huidige geldverstrekker altijd een nieuw aanbod om je hypotheek te ‘verlengen’. Accepteer het voorstel niet zomaar. Dit is namelijk één van de weinige momenten dat je zonder boete kan oversluiten. Wellicht biedt een andere geldverstrekker een scherpere rente en/of betere voorwaarden? Vergelijken loont!

Onze onafhankelijk adviseurs vergelijken vrijwel alle geldverstrekkers. Ben jij benieuwd welke oplossing bij jou en jouw hypotheek past? We helpen je graag! Maak een afspraak met een Van Bruggen-adviseur.

Lage oversluitkosten: 7 tips

Kies je ervoor om vroegtijdig weg te gaan bij je huidige geldverstrekker? Dan moet je waarschijnlijk een boete betalen. We geven je zeven tips waar je op moet letten als je je hypotheek gaat oversluiten.

1. Je rente middelen

Een mogelijkheid om een lagere rente te krijgen is het middelen van je rente. Bij rentemiddeling heb je nog steeds te maken met een boete, maar die betaal je verspreid over de nieuwe periode dat jouw rente vaststaat.

2. Oversluiten bij een verhuizing

Denk je eraan om te verhuizen? Bedenk je dan dat dit ook een manier is om boetevrij een lagere rente te krijgen. Je mag bij een verhuizing namelijk vaak zonder boete je hypotheek oversluiten. Dit scheelt weer kosten bij een toch al dure verhuizing.

3. De boeterente-check

De toezichthouder voor de financiële markten heeft een norm vastgesteld waar jouw geldverstrekker zich aan moet houden bij het berekenen van de boete. Of jouw boeterente daadwerkelijk aan de richtlijn voldoet, kan je adviseur samen met jou bepalen. Hiervoor vraag je een pro-forma aflosnota aan.

4. Aflossingsvrije lening

Sinds 2013 moet iedereen die een hypotheek voor zijn woning afsluit, deze lening in 360 maanden weer volledig aflossen. Doe je dat niet, dan heb je geen recht op renteaftrek. Heb je al een aflossingsvrije lening? Dan mag je die gewoon meenemen naar de nieuwe geldverstrekker.

5. Oversluiten bij een spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek kennen we twee vormen: sparen en banksparen. Bij de spaarvormen ontvang je rente op jouw spaarsaldo, die rente is net zo hoog als de rente die je voor je hypotheek betaalt.

Toch is dit direct een belangrijke valkuil bij het oversluiten van een spaarhypotheek. Als je minder rente gaat betalen, krijg je namelijk ook minder rente vergoed op je spaarrekening. Bespreek dat goed met je adviseur.

6. De kosten meefinancieren

Wanneer je je hypotheek oversluit, krijg je met kosten te maken zoals boeterente, advieskosten en (eventueel) kosten voor een taxatie of notaris. In veel gevallen kan je deze kosten meefinancieren en zijn ze ook nog eens eenmalig fiscaal aftrekbaar. Let op: als je deze kosten meefinanciert dan mag je de hypotheekrente over dat deel van de hypotheek niet aftrekken.

7. Mogelijkheid tot meer aflossen

Als je rente omlaag gaat door het oversluiten van je hypotheek, gaat je maandlast ook omlaag. Omdat je al gewend was om je “oude” maandlast te betalen heb je nu ruimte om maandelijks structureel extra af te lossen. Op de lange termijn is dat toch het voordeligst.

Vraag advies!

Wil je weten wat voor jouw specifieke situatie een goede oplossing is? Onze financieel adviseurs helpen je graag.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak