Afspraak maken? Tijdens de coronacrisis gaat onze dienstverlening gewoon door. Maak gebruik van ons financieel advies op afstand. Lees meer.

Oversluiten ja of nee?

Daar valt geen algemeen ‘ja’ of ‘nee’ antwoord op te geven, want dat is afhankelijk van de persoonlijke situatie en economische ontwikkelingen. We zetten vijf redenen op een rij om juist nu wel over te sluiten en vijf redenen om dit niet te doen.

Vijf redenen voor WEL oversluiten

  1. De rente staat historisch laag en heeft mogelijk het laagste punt bereikt. Al meerdere geldverstrekkers verhoogden hun hypotheekrente.
  2. Bij oversluiten ga je naar lagere maandlasten. 
  3. Je krijgt zekerheid over je maandlasten bij onzekere toekomstige omstandigheden.
  4. Je toekomstig inkomen is wellicht onzeker, waardoor de mogelijkheden om over te sluiten in de toekomst kleiner zijn.
  5. Veel mensen hebben even de tijd. Ze besparen op reistijd of vervelender, ze hebben even minder of geen werk. Dat biedt de gelegenheid voor een digitaal oversluitgesprek.

Vijf redenen voor NIET oversluiten

  1. Als je recent je hypotheek hebt afgesloten of overgesloten en de rente voor een lange periode vastgezet.
  2. Als je verwacht dat de hypotheekrente als gevolg van deze crisis nog verder omlaag zal gaan.
  3. Als je een hoge boeterente moet betalen, die je niet snel terugverdient.
  4. Als je spaargeld nodig hebt bij het oversluiten, bekijk dan goed of je die niet meer nodig hebt als korte termijn buffer voor de komende maanden.
  5. Als je plannen hebt om te verhuizen.

We lichten een aantal zaken verder toe.

Hypotheekrente

Gaat de rente nu uiteindelijk stijgen of dalen door deze crisis?

Zoals het gissen is voor het Centraal Planbureau wat de economische gevolgen zijn voor de economie, zo geldt dat ook voor de gevolgen voor de hypotheekrente. We kunnen wat dat betreft alleen constateren dat we op dit moment de eerste hypotheekrenteverhogingen zien. Een grote stijging van de hypotheekrente wordt niet verwacht, maar met de huidige grote onzekerheid blijft het koffiedik kijken.

Kan de hypotheekrente misschien zelfs nog weer verder omlaag?

Wellicht, maar we moeten ons ook bedenken dat de hypotheekrente al op een historisch laagpunt stond. Waarbij het zo langzamerhand ook de vraag was of de hypotheekrente nog veel verder omlaag kon en er niet een natuurlijk dieptepunt bereikt was. Geldverstrekkers zijn tenslotte geen liefdadigheidsorganisaties en zullen een zekere winst willen halen op hun hypotheken. Het kan dus heel goed zijn dat we half maart 2020 het (voorlopig) dieptepunt van de hypotheekrentes hebben bereikt. Voor wie zekerheid zoekt in zijn hypotheeklasten en graag naar lagere maandlasten wil, kan het een mooie gelegenheid zijn om nú de hypotheek over te sluiten.

Hoge boeterente

Ik heb recent mijn hypotheek overgesloten en de rente voor een lange periode vastgezet, kan ik nog eens oversluiten?

In dit geval heeft oversluiten nu waarschijnlijk geen zin. Want je betaalt een hoge boeterente en die verdien je pas heel ver in de toekomst terug. In die tijd kan er bovendien nog veel veranderen.

Rentevaste periode en boeterente

Ook als je rentevaste periode nog voor een kortere periode vaststaat, kan de boeterente fors oplopen. Laat dan goed doorrekenen wat de financiële besparing is van oversluiten en hoe lang het duurt om die terug te verdienen. Bespreek ook goed met je financieel adviseur hoe je de boeterente betaalt. Doe je dat met spaargeld of financier je de kosten mee (de hypotheekrente over het deel dat je meefinanciert, is dan niet aftrekbaar)?

Spaargeld kan in deze tijden belangrijk zijn om achter de hand te houden, voor het geval dat je te maken gaat krijgen met een inkomensachteruitgang. Heb je verhuisplannen? Dan kun je waarschijnlijk beter nog even wachten met oversluiten. Want als je verhuist mag je de oude hypotheek boetevrij aflossen.

Toekomstig inkomen

Het valt nog moeilijk te voorspellen wat deze coronacrisis voor de huizenprijzen en je toekomstige inkomen gaat doen. Zeker voor zzp’ers, flexwerkers en ondernemers. Dat kan juist een reden zijn om nu voor oversluiten te kiezen, omdat geldverstrekkers op dit moment nog van de huidige inkomens en huizenprijzen uitgaan. Voor sommige huishoudens kan gaan gelden dat oversluiten in 2021 of latere jaren wel eens een stuk moeilijker kan worden.

Online oversluitadvies

In deze tijd van social distancing is het goed om te weten dat hypotheekadvies prima digitaal gegeven kan worden. Zeker ook een advies met betrekking tot oversluiten. Dus maak een afspraak en ontmoet de financieel adviseur online!

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak