Profiteren van de lage rente? Download ons gratis whitepaper hier.

Jouw financiën tijdens de coronacrisis

Het coronavirus heeft grote financiële gevolgen voor veel huishoudens. Maar wat betekent het precies voor jouw eigen financiële situatie?

Hoe kan ik eerder stoppen met werken?

Als je eerder wil stoppen met werken dan de pensioengerechtigde leeftijd, dan heeft dit grote financiële gevolgen.

Op welke manier kan ik (zelf) het beste pensioen opbouwen?

Als je na een lang werkzaam leven met pensioen gaat wil je daar natuurlijk ook van kunnen genieten. Jouw financiële situatie verandert vaak behoorlijk doordat het pensioeninkomen veelal een behoorlijk stuk lager is.

Wat zijn de financiële gevolgen van een ontslag en hoe zit het met de transitievergoeding?

Als je jouw baan verliest dan heeft dat grote financiële gevolgen. In een financieel plan kunnen onze financieel adviseurs voor jou inzichtelijk maken wat de inkomensteruggang is.

Zijn mijn nabestaanden financieel ontzorgd als ik kom te overlijden?

Bij overlijden valt jouw inkomen weg. Om dan toch jouw nabestaanden te kunnen voorzien in hun financiële behoeften kun je ervoor zorgen dat zij een periodieke of eenmalige uitkering krijgen uit een nabestaandenregeling.

In welke situaties heb ik een testament nodig?

Als je zaken goed of beter wilt regelen is een testament vaak noodzakelijk, maar het hebben van een testament is vaak niet verplicht.

Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

Je wordt pas arbeidsongeschikt als je na twee jaar nog steeds ziek bent. De eerste twee jaar betaalt jouw werkgever of de Ziektewet.

Wat moet ik regelen als ik arbeidsongeschikt raak?

Een ondernemer moet alles zelf regelen en in loondienst heb je recht op bepaalde sociale basisvoorzieningen.

Wat zijn de financiële gevolgen van een scheiding?

Een scheiding heeft grote (financiële) gevolgen, zeker als je (minderjarige) kinderen hebt.

Wat voor financiële gevolgen heeft een scheiding van tafel en bed?

Een scheiding van tafel en bed werd in de volksmond ook wel een "proefscheiding" genoemd, hierbij is men feitelijk niet gescheiden.

Wat kost een financieel adviseur?

Er zijn verschillende vormen van financieel advies en daarbij komt dat iedere situatie uniek is. Hierdoor is het moeilijk om op voorhand te zeggen wat financieel advies voor jouw situatie kost.

Hoe maak ik een financieel plan / waar let ik op bij het maken van een financieel plan?

Financieel plan maken begint met jouw persoonlijke situatie.

Wat betekent scheiden van tafel en bed en wat zijn de financiële gevolgen?

Tegenwoordig kiezen mensen ervoor om te scheiden van tafel en bed uit geloofsovertuiging. Of om meer praktische redenen: als de financiële situatie het niet toelaat om te scheiden of als samenwonen gewoonweg niet meer gaat.

Wat betekent duurzaam scheiden?

Je bent duurzaam gescheiden als je niet meer met jouw partner samenwoont en ook niet de intentie hebt om weer te gaan samenwonen, maar formeel ben je niet van elkaar gescheiden.

Wat is bijzonder partnerpensioen?

Als jij en jouw partner uit elkaar gaan, ontstaat er een aanspraak op bijzonder partnerpensioen voor jouw ex-partner. Dit is het deel van het partnerpensioen dat is opgebouwd tot de datum waarop het huwelijk of (niet) geregistreerd partnerschap is beëindigd.

Wat gebeurt er met het pensioen van mijn echtgenoot na diens overlijden?

De meeste pensioenregelingen kennen het zogenaamde partnerpensioen of nabestaandenpensioen. Dit pensioen is bedoeld voor jouw partner als je komt te overlijden.

Wat gebeurt er met mijn pensioen bij een scheiding?

Bij een echtscheiding hebben jij en jouw ex-partner allebei recht op een deel van elkaars pensioen. Het gaat hierbij om het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Wat is het verschil tussen conversie en verevening van pensioen bij een scheiding?

Onze adviseur legt aan de hand van voorbeelden uit wat het verschil is tussen conversie en verevening van pensioen bij een scheiding.

Kan ik doorwerken na mijn pensioen en wat zijn de financiële gevolgen?

Als jouw werkgever dat toestaat of als je elders wel verder kunt werken dan mag je gewoon door blijven werken tot na jouw officiële AOW-leeftijd.  Als je gewoon door blijft werken, heeft dit geen invloed op de hoogte van jouw AOW. Je kunt jouw AOW ook niet later in laten gaan.

Hoe beëindig ik een geregistreerd partnerschap?

Hoe je een geregistreerd partnerschap beëindigt hangt af van jouw situatie: heb je kinderen met jouw partner of niet? Onze adviseur licht beide situaties toe.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak