Pensioen en verbouwen
Wil jij zo lang mogelijk in jouw koopwoning blijven wonen? Dan wil je er wellicht in investeren. Met een aanpassing hier en daar, maak je jouw huis klaar voor je ‘oude dag’. Of neem duurzaamheidsmaatregelen en draag jouw steentje bij aan het beschermen van de aarde. Voor jezelf én voor jouw kinderen en kleinkinderen in de toekomst.
Marcel van Gammeren, financieel adviseur bij Van Bruggen, ziet dat zijn klanten steeds vaker op zoek zijn naar manieren om hun vaste lasten te drukken. “Niet alleen de hypotheeklasten, maar bijvoorbeeld ook de energierekening. Door je woning duurzamer te maken, kun je flink besparen op energiekosten. Een goed geïsoleerd huis met dubbel glas verbruikt namelijk minder energie bij verwarming. Met zonnepanelen op het dak, wek je zelfs zélf energie op. Er komen ook veel mensen bij mij, vooral gepensioneerden, die de aarde graag op een goede manier willen achterlaten voor hun kinderen en kleinkinderen. Met een duurzaamheidsverbouwing willen zij iets goeds doen voor het milieu. Het financiële gewin is ondergeschikt.”
Waarde toevoegen aan je woning
Marcel: “Het is niet zo dat een duurzaamheidsinvestering van 1000 euro direct leidt tot een waardevermeerdering van de woning van 1000 euro, maar duurzaamheid is tegenwoordig wel een belangrijk aandachtspunt voor taxateurs en makelaars. Wat is er in de loop der jaren aan de woning gebeurd? Is de woning met de tijd meegegaan? Welk energielabel zou de woning nu krijgen? Duurzaamheidsmaatregelen voegen waarde toe aan een woning. En dat is prettig als jij je woning uiteindelijk wilt verkopen. Of voor jouw nabestaanden, die de winst of overwaarde erven op het moment dat zij de woning verkopen als je er niet meer bent.”
Lening om je woning toekomstbestendig te maken
Als je geld leent om zonnecollectoren op het dak te leggen, dan heb je daar dubbel voordeel van: je draagt namelijk direct bij aan een beter milieu én je energierekening gaat naar beneden. “De rente staat nu heel laag, dus lenen voor een verbouwing is aantrekkelijk”, aldus Marcel. “We zien regelmatig dat een duurzaamheidslening 100 euro aan rente kost, maar dat de energielasten met een even groot bedrag of meer omlaag gaan. Zij spelen minstens quitte tot ze hun lening hebben afbetaald. Een win-win situatie.”
Het Stimuleringsfonds Huisvesting (SVn) helpt bij het toekomstbestendig maken van woningen. De provincie heeft regelingen en maakt budgetten vrij die het voor jou mogelijk maken om via het SVn extra voordelig een bedrag lenen om te verbouwen of verduurzamen. Jouw financieel adviseur vertelt je graag meer over de mogelijkheden in jouw gemeente.
Benieuwd naar de financiële mogelijkheden voor verduurzaming?
Verbouwplannen in het kader van duurzaamheid? Ga dan eerst naar een professional op dit vlak, een energiecoach bijvoorbeeld. “Zo krijg je een beeld van de ‘nulsituatie’: hoe scoort je woning nu op het gebied van energie en duurzaamheid? Inventariseer welke maatregelen je kunt treffen om de situatie te verbeteren en wat deze maatregelen kosten én opbrengsten. Van Bruggen helpt je graag bij het financiële plaatje voor jouw (duurzaamheids)verbouwing.