Voor- en nadelen van oversluiten

Voor- en nadelen van oversluiten

Ongeveer één op de drie afgesloten hypotheken is niet voor de aankoop van een woning maar voor de aanpassing van de hypotheek. De afgelopen jaren hebben al veel mensen hun hypotheek opengebroken omdat ze de zekerheid wilden hebben dat ze voor een lange periode de huidige, lage hypotheekrente kunnen vastzetten. Of dat financieel gezien verstandig was en is, blijkt altijd pas achteraf als bekend is wat de hypotheekrente daadwerkelijk heeft gedaan.

Rentescenario

Stel je rente staat nog voor twee jaar vast. Als je die periode netjes uitzit dan moet je over twee jaar maar afwachten hoe hoog de hypotheekrente tegen die tijd staat. Als je geluk hebt, is de hypotheekrente gedaald. Als je pech hebt, is de rente gestegen. Maar niemand weet precies hoe de rente zich zal ontwikkelen. In de jaren 2013, 2014 en 2015 daalde bijvoorbeeld de rente jaarlijks met tussen de 0,7 en 1%, en dat kan in de toekomst best de omgekeerde kant opgaan.

Nú zekerheid

Door nu jouw rentecontract open te breken, kun je nú zekerheid krijgen over de hoogte van de rente en jouw hypotheeklasten. En achteraf gezien kun je dan vaststellen dat dit financieel gunstig voor je uitpakt als de rente over twee jaar bijvoorbeeld 0,2%, 0,5%, 1% of 1,5% hoger ligt dan nu. Realiseer je daarbij goed dat je dit voordeel niet voor één jaar hebt, maar over de duur van de nieuwe rentevaste periode.

Rekenvoorbeeld besparing

Bij bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek van € 250.000,- bespaar je achteraf gezien bruto € 500 per jaar als de hypotheekrente in twee jaar tijd met slechts 0,2% is gestegen. Stel, je bent van plan om de hypotheekrente 20 jaar vast te zetten, dan bespaar je in 18 jaar tijd al € 9.000. Stijgt de rente met 1,5% dan bespaar je in die 18 jaar door het openbreken zelfs bruto € 67.500.

Kortom: jouw besparing hangt dus erg af van de ontwikkeling van de hypotheekrente, en die is onzeker. Het enige wat je wel weet als je nu openbreekt, is waar je de komende 10 of 20 jaar aan toe bent. Dus je kunt nu in ieder geval wel voor zekerheid kiezen.

Maak direct een afspraak

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.