De renteperiode uitzitten

Natuurlijk heeft elk scenario twee kanten. In het geval dat je rente nog voor een paar jaar vaststaat, kun je die periode netjes uitzitten. Dan is het afwachten hoe hoog de hypotheekrente na die periode staat: met een beetje geluk is de rente verder gedaald. Óf hij is (flink) gestegen. Kies je ervoor om de periode uit te zitten? Houd dan, in de tussentijd, de rente goed in de gaten. Want als die (fors) stijgt, is het misschien toch een idee om de rente tussentijds open te breken.

De voordelen van oversluiten

Kies je voor het openbreken van je rentecontract? Dan krijg je nú zekerheid over de hoogte van de rente en je hypotheeklasten. Achteraf stel je vast of dit financieel gunstig voor je heeft uitgepakt, bijvoorbeeld als de rente hoger ligt dan op het moment dat je koos voor het oversluiten van je contract. Realiseer je goed dat je dit voordeel niet voor één jaar hebt, maar over de duur van de nieuwe rentevaste periode.

Besparen door oversluiten

Als je een aflossingsvrije hypotheek van € 250.000,- hebt, bespaar je, achteraf gezien, zo’n vijfhonderd euro per jaar (bruto) als de hypotheekrente in twee jaar tijd met slechts 0,2% is gestegen. Ben je van plan om de hypotheekrente 20 jaar vast te zetten? Dan bespaar je in achttien jaar tijd al € 9.000,-. Hierbij laten we de eerste twee jaar tot de renteherziening buiten beschouwing. Stijgt de rente met 1,5%, dan bespaar je in die achttien jaar door het openbreken zelfs bruto € 67.500,-.

De voor- en nadelen

Je besparing hangt dus erg af van de ontwikkeling van de hypotheekrente en die is onzeker. Waar je wél voor kiest: zekerheid. De komende tien of twintig jaar weet je namelijk precies waar je aan toe bent.

Wil je oversluiten?

Ga in gesprek met een financieel adviseur over de mogelijkheden in jouw situatie. De financieel adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep helpen je graag!

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak