Afspraak maken? Tijdens de coronacrisis gaat onze dienstverlening gewoon door. Maak gebruik van ons financieel advies op afstand. Lees meer.

Een vergoeding of een boete?

Veel mensen zien op tegen het openbreken van hun rentecontract, omdat ze een hoge boeterente moeten betalen van veelal vele duizenden euro’s. Toch is de boeterente in feite niet echt een boete; je kunt het namelijk ook zien als een vergoeding voor het eerder betalen van de rente.

Boeterente vs. huidige hypotheek

Waarom is het betalen van een boeterente dan tóch vaak gunstig? Bijvoorbeeld: je betaalt nu 5% rente, over een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000,-. Deze rente staat nog twee jaar vast. De huidige rente bedraagt 2%.

In dit geval bedraagt de boeterente ongeveer € 12.000,-.* Dat klinkt wellicht als veel geld, maar doordat je het contract openbreekt, betaal je de komende twee jaar ook 3% minder rente. Dat scheelt de komende twee jaar in totaal € 12.000,-. Kortom: die boeterente is eigenlijk het vooruit betalen van de rente tot einde huidige rentevaste periode, terwijl je na het openbreken van je rentecontract ook ná die twee jaar meer zekerheid hebt over de hoogte van de rente. Tegenover die extra zekerheid staat wel het risico dat de rente in de tussentijd daalt. Je profiteert dan niet van deze lagere rente omdat je de rente al hebt vastgezet.

* Bij dit bedrag laten we buiten beschouwing dat je een deel boetevrij mag aflossen. Daarnaast wordt de boete contant gemaakt, waardoor de boeterente feitelijk lager uitkomt. Tot slot is de boeterente aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Meer informatie over oversluiten?

Wil je weten wat de voor- en nadelen van oversluiten zijn? Of wil je kijken of in jouw situatie oversluiten verstandig is? Maak een afspraak met een Van Bruggen-adviseur.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak