Extra aflossen voor lagere maandlasten

Extra aflossen voor lagere maandlasten

Een vrijwillige extra aflossing leidt tot lagere maandlasten. Zelfs ondanks de huidige lage hypotheekrente en de aftrekbaarheid van de hypotheekrente levert een aflossing vaak meer op dan wat je aan spaarrente krijgt op een spaarrekening. En heb je nog een hoge hypotheekrente, dan bespaar je extra door vrijwillige aflossingen.

Heb jij al een extra aflossing op je hypotheek gedaan of wil je dat nog dit jaar doen? Je bent zeker niet de enige. Bij de grootste hypotheekbank van Nederland werd er in 2018 maar liefst 19 miljard euro extra afgelost. 

Verlaging lange termijn risico’s

Ook naar de toekomst gezien zijn extra aflossingen gunstig. Je hypotheek gaat tenslotte versneld naar beneden, dus je bent minder kwetsbaar als het opeens toch wat minder gunstig gaat op de woningmarkt. Want we zijn het al bijna weer vergeten maar ongeveer 5 jaar geleden hadden we meer dan een miljoen huishoudens met een hogere hypotheek dan dat hun woning waard was. Die huizen stonden figuurlijk ‘onder water’.

Dankzij een lagere hypotheek ben je in de toekomst ook minder kwetsbaar als aan het einde van de rentevaste periode de rente omhoog gaat.

Voor degene met een aflossingsvrije hypotheek is extra aflossen ook een goede pensioenvoorziening. Door alsnog af te lossen op de aflossingsvrije hypotheek wordt de resterende hypotheek kleiner en daardoor in de toekomst beter betaalbaar als de hypotheekrenteaftrek eindigt (na 30 jaar aftrek) of als het pensioen inkomen tegenvalt. Een tegenvallend pensioeninkomen kan dan deels gecompenseerd worden door lagere hypotheeklasten.

Vind uw adviseur

Niet blind aflossen

Extra aflossen kan dus om veel redenen verstandig zijn, maar denk ook goed na over een aantal zaken.

Een extra aflossing kan je risico’s op de lange termijn verkleinen, maar zorg er wel altijd voor dat je een goede financiële buffer overhoudt om eventuele risico’s op de korte termijn te kunnen opvangen. Denk bijvoorbeeld aan werkloosheid of ziekte.

Een voorbeeld:

Als je € 10.000 extra aflost en je betaalt 3% hypotheekrente, dan bespaar je bruto € 25 per maand. Maar stel je inkomen gaat met € 400 achteruit doordat je werkloos of arbeidsongeschikt wordt, dan heb je aan die eerder gerealiseerde besparing van € 25 per maand niet zoveel. Het is dan fijn om een spaarbuffer achter de hand te hebben. Wel is het dan belangrijk dat je ook de discipline hebt om je spaargeld daarvoor te reserveren en niet aan andere consumptieve zaken uit te geven.

Als je verhuisplannen hebt, nu of mogelijk over een paar jaar, dan kun je beter ook even wachten met extra aflossen. Want je hebt je spaargeld dan hard nodig voor andere zaken, zoals de financierings-, makelaars- en notaris-, verhuis- en inrichtingskosten.

Eenmaal extra afgelost kun je lastiger het geld later weer uit de stenen halen. Je moet dan een verzoek doen bij de geldverstrekker of je geld weer kunt opnemen, en dat kan bij de ene geldverstrekker gemakkelijker dan bij de andere. Gebruik je dat geld dan niet voor onderhoud aan de woning dan is de hypotheekrente over dat deel van de hypotheek ook niet aftrekbaar.

Vraag de bespaardeal aan

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.