Besparen op je consumptief krediet

Besparen op je consumptief krediet

Bijna 1 op de 5 huishoudens heeft één of meerdere consumptieve kredieten. Consumptief krediet kan verschillende namen en vormen hebben, zoals: persoonlijke lening, doorlopend krediet, rood staan, creditcard krediet, kopen op afbetaling (winkelkrediet van webwinkels), enzovoort. We lenen vooral voor de verbouwing van de woning, de aanschaf van een auto en voor een nieuwe keuken of meubels. 

Manieren om te besparen

Voor consumptief krediet betaal je vaak een veel hogere rente dan voor een hypotheek. Een rente van bijvoorbeeld 6% is heel normaal en dit kan zelfs oplopen tot dubbele cijfers. Betaal je een hoge rente, dan kun je vaak ook heel veel besparen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je denken aan:

  • Extra aflossen op je consumptief krediet. Een goede optie als je over spaargeld beschikt.
  • Je consumptief krediet omzetten naar een goedkoper consumptief krediet.
  • Je consumptief krediet omzetten naar een hypothecair krediet. Bij een hypotheek betaal je een veel lagere rente dan op een consumptief krediet, maar je moet wel de omzettingskosten goed maken. Hoe hoger je kredietbedrag, hoe hoger de rente die je op je consumptief krediet betaalt en hoe langer de lening nog loopt, hoe meer een omzetting naar een hypotheek loont.

Rekenvoorbeeld

Een consument heeft een consumptief krediet afgesloten in 2014 van € 75.000 en betaalt een rente van 6%. De restantschuld bedraagt € 58.000 en loopt nog 10 jaar.

 Stel de consument heeft dankzij de gestegen huizenprijzen voldoende overwaarde in zijn woning om een extra hypotheek af te sluiten. En stel de bijkomende kosten voor de financieel adviseur, taxateur en notaris bedragen € 3.000. Dan is een extra hypotheek nodig van € 61.000 om het consumptief krediet af te lossen en de bijkomende kosten te betalen. De rente voor de hypotheek ligt stukken lager, bijvoorbeeld 2,3% voor 10 jaar vast. In de oude situatie betaalde de klant € 643 aan rente en aflossing. In de nieuwe situatie gaat dit omlaag naar € 541. Een besparing van ruim € 12.000 in 10 jaar tijd!

Besparing

Als we het bovenstaande voorbeeld met een resterende looptijd van 10 jaar voor een aantal verschillende kredietbedragen en rentebedragen doorrekenen, en we steeds even uitgaan van € 3.000 aan bijkomende kosten voor een omzetting naar een hypotheek dan gelden de volgende besparingen per maand en in totaal over 10 jaar:

besparingkolom

Wat kun jij besparen?

We kunnen niet zo maar een vuistregel geven dat als je een rente betaalt van 6%, dat het dan altijd gunstig is om je consumptief krediet om te zetten naar een tweede hypotheek. Uiteindelijk is dat afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

  • De hoogte van de rente die je betaalt op het consumptief krediet;
  • De resterende looptijd;
  • Welke hypotheekrente er geldt bij je geldverstrekker, als die tenminste bereid is om een tweede hypotheek te verstrekken;
  • Hoogte van het kredietbedrag;
  • Is de rente wel of niet aftrekbaar (is er bijvoorbeeld sprake van een restschuldkrediet).

Kosteloze kredietcheck

Je Van Bruggen Adviesgroep-adviseur kan kosteloos een kredietcheck doen om te bekijken of je eventueel goedkoper uit kunt zijn. In een intakegesprek bekijkt de adviseur wat je mogelijkheden zijn: omzetten naar een hypotheek, een goedkoper consumptief krediet, aflossen of de conclusie dat je goed zit. Is het wel zinvol om actie te ondernemen dan krijg je van tevoren te horen wat de kosten zijn en kun je beslissen of je gebruik wilt maken van de aanpassing. In de berekening van de besparingsmogelijkheden houdt de adviseur uiteraard ook rekening met deze kosten. Bij een omzetting naar een ander consumptief krediet rekenen wij geen extra kosten, omdat we dan een vergoeding krijgen van de kredietverstrekker.

Maak direct een afspraak

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.