Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Augustus

Nieuws, Blogs, Vlogs

Toon

Oversluiten met NHG? Meer dan alleen een lagere rente.

31 augustus 2020

In het eerste half jaar nam het aantal hypotheken toe dat met NHG werd afgesloten, van 56.500 in het eerste half jaar van 2019 naar 66.300 in het eerste half jaar van 2020. Maar omdat het totaal aantal afgesloten hypotheken nog veel harder groeide, zijn er in 2020 verhoudingsgewijs minder hypotheken met NHG afgesloten.

Hoe bereid ik mij voor op verlies van baan?

24 augustus 2020

De werkloosheid is toegenomen van 273.000 mensen in maart naar 419.000 werklozen in juli. De werkloosheid is daarmee al spectaculair snel gestegen van 3,0% naar 4,5% van de beroepsbevolking; al vlakte de toename van de werkloosheid in juli af. In het tweede kwartaal van 2020 zijn vooral veel uitzendbanen verdwenen en flexwerkers werkloos geworden, waaronder veel jongeren. Dankzij de overheidsmaatregelen zoals de NOW-regeling valt het aantal ontslagen medewerkers onder mensen in loondienst nog mee.

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de werkloosheid de komende maanden nog fors verder zal oplopen, naar 6,5% in 2021. Het CPB verwacht dat er nog bijna tweehonderd duizend werklozen bijkomen tot eind 2021. En dat is dan het meest realistische scenario. In het pessimistische scenario, als er een tweede golf komt die leidt tot verdere contactbeperkingen, kan de werkloosheid in 2021 zelfs oplopen naar 10%. De eerste grote bedrijven hebben al reorganisaties aangekondigd, waarbij nu ook medewerkers in loondienst vaker hun baan kwijt kunnen raken.

7 tips als voorbereiding op werkloosheid

Wat kun je doen om je voor te bereiden op eventuele werkloosheid en wat kun je beter niet doen? Als je verwacht dat je zelf je baan zou kunnen verliezen in de komende anderhalf jaar, dan geven we je 7 tips wat je kunt doen als voorbereiding:

1. Bezuinig op uitgaven

Kijk kritisch naar je uitgaven: bekijk op welke vaste uitgaven je kunt bezuinigen, bijvoorbeeld door een abonnement te beëindigen. Bekijk of je door een overstap te maken naar een andere energie-, telefoon- of televisie aanbieder, je jouw vaste maandlasten iets kan verlagen. Ga ook geen nieuwe, niet noodzakelijke verplichtingen aan.

2. Spaar, spaar, spaar

Probeer de komende maanden nog zo veel mogelijk extra te sparen. Bezuinig dus niet alleen op je vaste uitgaven maar denk ook heel goed na over je variabele uitgaven. Hoe groter je spaarpotje, hoe langer je een inkomensdaling als gevolg van werkloosheid kunt opvangen.

3. Los NIET af op je hypotheek

Sommige mensen denken dat het verstandig is om nog even extra af te lossen op de hypotheek, omdat de hypotheeklasten dan lager worden. Maar als je bijvoorbeeld € 10.000 spaargeld hebt, dan levert het aflossen op de hypotheek slechts een maandelijkse besparing op van een paar euro tot een paar tientjes. Terwijl als je dat geld op je spaarrekening laat staan, je een groot aantal maanden de inkomensachteruitgang van enkele honderden euro’s als gevolg van werkloosheid kunt opvangen. Kortom: los niet extra af op je hypotheek, als je mogelijk de komende anderhalf jaar je baan kwijt zou kunnen raken.

4. WW-uitkering: hoe hoog en hoe lang

Weet of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering, hoe hoog die uitkering zal zijn en hoe lang je die uitkering krijgt. Op de site van het UWV kun je hier informatie over vinden en daar vind je ook berekentools. Hoge inkomens moeten bijvoorbeeld bij de hoogte van de uitkering er rekening mee houden dat er een maximum wordt gesteld aan de hoogte van de WW-uitkering. En de duur van de uitkering is afhankelijk van je arbeidsverleden. Ben je pas een paar jaar aan het werk, dan krijg je ook maar een paar maanden een WW-uitkering.

5. Terugval op partner en familie

Heb je een partner, dan kan die misschien een deel van de inkomensachteruitgang opvangen door tijdelijk iets meer te gaan werken. Als je onvoldoende spaargeld hebt, dan kunnen misschien ook ouders helpen met een tijdelijke lening of een schenking.

6. Denk na over een andere baan en omscholing

Sommige sectoren en functies worden zwaar geraakt door de coronacrisis. Er zijn echter ook sectoren waar nog steeds een groot tekort is aan arbeidskrachten. Een overstap naar een andere baan in een andere sector, inclusief een stukje opleiding, kan het overwegen waard zijn.

7. Betalingsregeling

Krijg je te horen dat je je baan verliest, zorg er dan voor dat je je financiën goed op een rij zet. Vraag advies aan je financieel adviseur. Verwacht je in de betalingsproblemen te komen, zorg dan dat je vóór het zover is je een betalingsregeling treft met bijvoorbeeld je geldverstrekker.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Echtscheidingsrisico bij hypotheken stijgt

17 augustus 2020

De golf aan verwachte extra scheidingen als gevolg van de coronacrisis is vooralsnog achterwege gebleven. Toch is het belangrijk dat stellen die gezamenlijk een woning kopen zich realiseren dat de kans op hypotheek- en woningproblemen groter is bij een relatiebreuk dan bij overlijden, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Door de zeer krappe woningmarkt en gestegen woningprijzen is het steeds lastiger voor één van beiden om in de woning te kunnen blijven wonen en is het steeds lastiger een andere passende woning te vinden.

(Bank)spaarhypotheek sterft een stille dood

10 augustus 2020

De voordelen van een (bank)spaarhypotheek zijn de afgelopen jaren een stuk kleiner geworden. We zien dat bij de aankoop van een andere woning, verbouwing of oversluiten de (bank)spaarhypotheek vaak beëindigd wordt. Enerzijds omdat de voordelen kleiner zijn geworden maar ook omdat voortzetting vaak beperkingen met zich meebrengt. Betrof in 2016 nog ongeveer 5% van de afgesloten hypotheekdelen van doorstromers een (bank)spaarhypotheek, inmiddels is dat gedaald naar ongeveer 1%.

Advies bij einde rentevaste periode: ga niet voor het gemak

03 augustus 2020

Als je een nieuwe hypotheek afsluit dan is één van de belangrijkste beslissingen die je over je nieuwe hypotheek moet nemen voor hoeveel jaar je de rente vastzet. Je financieel adviseur staat dan uitgebreid stil bij deze keuze en kijkt daarbij goed naar je wensen en financiële mogelijkheden. Want het is niet zo dat er één keuze is, bijvoorbeeld voor 10 of 20 jaar vaste rente, die voor iedereen het beste uitpakt. Bij een korte rentevaste periode betaal je een lagere rente waardoor je bij een annuïteitenhypotheek ook sneller aflost. Dat heeft weer een dempende werking op je hypotheeklasten als aan het einde van je rentevaste periode de rente stijgt. Terwijl het voordeel van een lange rentevaste periode juist weer is dat je langer zekerheid hebt over de hoogte van je hypotheeklasten. Het is daarbij verstandig te overleggen met je financieel adviseur. Die staat uitgebreid stil bij deze keuze.