Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Duidelijker onderscheid onafhankelijk advies

Het lijkt zo logisch, maar toch blijkt uit onderzoek dat een deel van de consumenten zich nog onvoldoende realiseren dat een hypotheekadvies bij een bank toch iets anders is dan een advies door een onafhankelijk financieel adviseur.

Van Bruggen Adviesgroep heeft zelf in 2018 ook een onderzoek laten uitvoeren door HypotheekOnderzoek.nl, waaruit bleek dat consumenten die advies vragen bij hun bank over de gehele looptijd gemiddeld duizenden euro’s duurder uit zijn dan wanneer ze advies inwinnen bij een onafhankelijk financieel adviseur. Dat is natuurlijk ook niet raar, omdat de kans erg klein is dat uw eigen bank net op het moment dat u een hypotheek nodig hebt de scherpste rente heeft en goed bij u passende voorwaarden. Terwijl de onafhankelijke adviseur wel een overzicht heeft van alle geldverstrekkers, waaronder ook uw bank.

Drie type adviseurs

Minister Hoekstra van Financiën wil daarom een duidelijker onderscheid maken in type adviseurs, namelijk:

  1. De verkoopadviseur, die werkzaam is bij een bank of verzekeraar en die alleen zijn eigen product verkoopt. Het advies blijft daar beperkt tot de eigenschappen van het eigen product. Er vindt geen vergelijking plaats met andere aanbieders.

  2. De zelfstandige adviseur. Deze adviseur vergelijkt wél een aantal aanbieders maar dit aantal is beperkt.

  3. De onafhankelijke adviseur. Deze adviseur vergelijkt een groot aantal aanbieders die op de markt actief zijn.

30 jaar vast

Hoe belangrijk onafhankelijk advies is blijkt ook wel uit ons voorbeeld van 30 jaar vast in het eerste artikel. Als u bijvoorbeeld klant bent bij ING Bank of Regio Bank, zal een verkoopadviseur u nooit een 30 jaar vaste hypotheekrente adviseren. Zelfs niet als u heel graag lang zekerheid wilt hebben over uw hypotheeklasten. Want deze banken bieden simpelweg geen rentevaste periode van 30 jaar aan. Bent u klant bij ABN AMRO of Rabobank dan zal de verkoopadviseur waarschijnlijk ook niet zo snel 30 jaar adviseren, tenzij u erg aandringt. Zij hebben wel een 30 jaar vaste hypotheekrente, maar die ligt ongeveer een procent hoger dan de goedkoopste aanbieder in de markt. Dat komt doordat pensioenfondsen en verzekeraars voor veel langere tijd gelden ontvangen van klanten en dit daardoor veel goedkoper kunnen uitlenen in de vorm van hypotheken dan banken.

Wilt u een afspraak met een onafhankelijk financieel adviseur bij u in de buurt?

Maak direct een afspraak