Nieuw hoogtepunt prijzen koopwoningen

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in mei het hoogste punt ooit. Daarmee sneuvelt eindelijk het oude record van 2008.In de periode augustus 2008 tot en met juni 2013 daalden de huizenprijzen. Sinds het dal in juni 2013 zijn de prijzen met 28% gestegen. In vergelijking met mei vorig jaar lagen de prijzen afgelopen mei bijna 9% hoger.

Minder woningen verkocht en aantal hypotheken gelijk

In mei werden 9% minder woningen verkocht dan in mei 2017. Dat klinkt als veel minder, maar: 2017 was een recordjaar. Overall zijn er in januari tot en met mei 86.609 woningen verkocht, dat is 6% minder dan in dezelfde periode van 2017 toen er 92.595 verkocht werden. Maar het is altijd nog 15% meer dan in dezelfde periode in 2016, toen er 75.350 woningen werden verkocht.

Een logische redenering zou zijn dat wanneer het aantal woningverkopen lager ligt, dat ook het aantal afgesloten hypotheken lager zal liggen. Echter is het aantal afgesloten hypotheken nagenoeg gelijk aan de eerste 5 maanden van 2017. Dat komt doordat er meer mensen hun hypotheek oversloten.

Het totaal aantal afgesloten hypotheken ligt overigens nog altijd fors lager dan in de hoogtijjaren 2005 en 2006. Dat was ook voor een belangrijk deel te danken aan oversluitingen. Vroeger werd er meer overgesloten dan tegenwoordig.

Waarom? Een paar redenen:

  1. Veel mensen hebben de laatste jaren lange rentevaste periodes afgesloten tegen een lage hypotheekrente, hierdoor hebben ze nu geen behoefte om over te sluiten aangezien ze al een lage rente hebben.
  1. Doordat de hypotheekrente de afgelopen jaren vooral gedaald is. Zolang de hypotheekrente daalde, was het beter om te wachten met oversluiten, want dan kon men later tegen een nog lagere rente lang vastzetten.

  2. Tegenwoordig kun je bij meer geldverstrekkers rentemiddeling toepassen.

Hoewel al veel mensen de hypotheekrente lang heeft vastgezet, is er ook nog een groep die een relatief korte resterende rentevaste periode heeft. Voor hen is het belangrijk om de renteontwikkelingen goed in de gaten te houden en kan rentemiddeling of oversluiten de komende tijd wellicht interessant zijn.