Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Kleine leningen per 1 december geregistreerd bij BKR

Vanaf 1 december aanstaande worden kleine leningen eerder bij het BKR geregistreerd. Tot nu toe werd een kleine lening die kleiner was dan € 500 en een looptijd had van maximaal 3 maanden niet geregistreerd bij het BKR.

Kleine leningen per 1 december geregistreerd bij BKR

Vanaf 1 december aanstaande worden kleine leningen eerder bij het BKR geregistreerd. Tot nu toe werd een kleine lening die kleiner was dan € 500 en een looptijd had van maximaal 3 maanden niet geregistreerd bij het BKR. Vanaf 1 december gaat de grens naar beneden naar € 250 en wordt de duur verlaagd naar 1 maand. Dit moet onder andere consumenten beter beschermen die kleine leningen stapelen.

Goed om te weten: ook een telefoonabonnement van boven de € 250 waarin een telefoontoestel is meegefinancierd wordt vanaf 1 december geregistreerd bij het BKR. Ook de mogelijkheid om rood te staan bij de bank boven de € 250 gaat bij het BKR geregistreerd worden. Zelfs als je nooit rood staat. Een goede reden om eens goed na te denken of je die mogelijkheid wel wilt hebben. Bij de meeste banken kun je dit heel gemakkelijk online uitzetten. Wist je trouwens dat als je rood staat, je al snel 11% tot 13% rente betaalt? Dan kun je beter zorgen dat je even wat geld van je spaarrekening overmaakt om te voorkomen dat je rood komt te staan.

Leningen betekenen dat je minder kunt lenen

Adviseurs en geldverstrekkers kijken bij het bepalen van hoeveel hypotheek je kunt krijgen ook naar welke leningen je hebt. Want hoe meer geld je aan relatief dure leningen moet uitgeven hoe minder geld er overblijft voor de woonlasten. Voor elke € 1.000 die je aan krediet hebt, kun je ongeveer € 5.600 minder hypotheek krijgen. Dat kan dus ook een combinatie zijn van allemaal kleine kredieten. Stel dat je in totaal € 5.000 aan kredieten hebt, dan kun je ongeveer € 28.000 minder hypotheek krijgen.

Verschil registratie en codering

Als potentiële huizenkoper is het dus aan te raden heel kritisch te kijken naar je kredieten en die waar mogelijk af te lossen. Ook is het belangrijk om geen achterstanden te krijgen. Het voorgaande ging allemaal over een registratie bij het BKR. Bijna alle Nederlanders staan wel geregistreerd bij het BKR omdat ze een credit card hebben, rood mogen staan of een lening hebben. Maar heb je een achterstand op een krediet dan krijg je een codering bij het BKR. Afhankelijk van de zwaarte van de codering wordt de kans steeds groter dat een geldverstrekker geen hypotheek wil verstrekken.