Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Blog: Goed voorbereid op huizenjacht

Oscar Noorlag
Het is zo verleidelijk, meteen lekker huizen gaan kijken op woon.nl of funda.nl. Maar als je serieus een huis wilt kopen, kun je beter eerst met een financieel adviseur gaan praten.
Een huis kopen gaat je financiën voor een lange periode beïnvloeden. Door goed te kijken naar je persoonlijke situatie en wensen geeft je financieel adviseur je een goed inzicht in hoeveel je kunt lenen en wat je maandelijkse lasten worden. 

Bepaal jij wat je kunt en wilt lenen of de geldverstrekker?

Eén van de meest gestelde vragen van potentiële kopers is: ‘Wat kan ik lenen?’ Op sites kun je een snelle berekening maken van hetgeen wat je volgens geldverstrekkers maximaal mag lenen. Deze berekening gaat uit van een gemiddeld gezin. De vraag is of jouw bestedingspatroon aansluit bij dat van een gemiddeld gezin. Je kunt je veel beter de vraag stellen ‘Wat wil ik maandelijks maximaal aan de hypotheek uitgeven en wat kan ik dan maximaal lenen?’. 

Verschillen in uitgaven

Stel je hebt twee huishoudens elk met dezelfde inkomens. Alleen heeft het ene huishouden wel kinderen en het andere niet. Beide huishoudens mogen volgens de berekening van geldverstrekkers even veel lenen. Terwijl een huishouden zonder kinderen meer geld overhoudt om aan wonen uit te geven dan een huishouden met kinderen. Want kinderen kosten tenslotte extra geld. Helemaal als ze naar de kinderopvang gaan of wanneer ze gaan studeren.
Maar het gaat natuurlijk niet alleen om het hebben van wel of geen kinderen. Er zijn veel meer zaken die bepalen hoeveel geld je per maand overhoudt voor wonen. Denk bijvoorbeeld aan zaken als: heb je wel of geen auto en wat voor auto? Geef je veel of juist weinig geld uit aan kleding, uit eten gaan, vakantie, sport, enzovoort?

Zet je inkomsten en uitgaven op een rij

Als je al je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij zet, kun je voor jezelf bepalen hoeveel je per maand aan je woonlasten wilt en kunt uitgeven. Je financieel adviseur kan vervolgens voor je berekenen welk hypotheekbedrag bij die maandlasten past en naar welke prijsklasse je kunt kijken. De adviseur zal daarbij ook rekening houden met je andere wensen. Denk bijvoorbeeld aan hoe lang je zekerheid wilt hebben over de hoogte van de hypotheekrente, welke verzekeringen zijn verplicht of aan te raden, enzovoort. Dan kun je goed voorbereid op huizenjacht en kom je niet voor verrassingen te staan over de woonlasten die horen bij je droomhuis.

Oscar Noorlag is Compliance Officer bij Van Bruggen Adviesgroep. Vanuit deze functie signaleert hij alle trends, veranderingen en bijzonderheden die er plaatsvinden in de financiële branche én vertaalt hij deze richting collega’s en journalistiek.

In 7 stappen naar je eerste huis