Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering is dus een verzekering die bestaat uit drie verzekeringen voor je huis:

  • de opstalverzekering (ook wel ‘woonhuisverzekering’): een verzekering voor schade aan je woning zelf (oftewel: alles wat vastzit aan je woning, zoals het dak, de muren en de inbouwkeuken);
  • de inboedelverzekering: een verzekering voor schade aan alle spullen die los in je huis staan (apparaten, meubels, etc.);
  • de aansprakelijkheidsverzekering: een verzekering waarmee je schade afdekt die door jouw toedoen is ontstaan aan (spullen van) anderen.

Je sluit die drie verzekeringen in één keer af bij dezelfde verzekeraar. Daardoor profiteer je vaak van een aantrekkelijke korting op de premie.

Wat dekt de woonverzekering?

De woonverzekering dekt dus schade aan je huis of spullen en – in het geval van de aansprakelijkheidsverzekering – aan spullen van anderen. Uiteraard gelden daarbij wel diverse voorwaarden. Bekijk altijd de kleine lettertjes van verzekeringen om vervelende verrassingen voor te zijn. Zo is schade door natuurrampen of slecht onderhoud meestal niet verzekerd.

De verzekering dekt uiteraard alleen schade die is ontstaan door bepaalde omstandigheden. Zo dekt een opstalverzekering vaak schade veroorzaakt door onder meer brand, blikseminslag, storm of wateroverlast. De inboedelverzekering is onder andere geldig als er sprake is van brand of inbraak. Een aansprakelijkheidsverzekering keert alleen uit als je de schade niet doelbewust hebt veroorzaakt.

Oscar NoorlagLet op: schade die je zelf veroorzaakt, is niet altijd verzekerd. Hier krijg je alleen standaard de schade voor vergoed als je woonverzekering all-risk is.

Is een woonverzekering verplicht?

Nee, de woonverzekering is niet verplicht. Een opstalverzekering is op zichzelf soms wel verplicht als je een hypotheek afsluit voor een koophuis. De hypotheekadviseur loopt daardoor niet het risico op een hoge schuld als jouw huis bijvoorbeeld afbrandt.

Marleen OverduinGoed om te weten: Als je een appartement koopt, dan is de opstalverzekering soms al door de VvE geregeld voor het hele complex. Je hoeft deze dan niet zelf af te sluiten.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar is wel erg handig. Schade aan je eigendommen kan aardig in de papieren lopen. Stel je voor dat je televisie wordt gestolen of dat je MacBook het door waterschade begeeft. Dan is het fijn om die kosten vergoed te krijgen.

Een aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland ook niet verplicht, hoewel vrijwel elke Nederlander deze verzekering wel heeft. Ook dit is een relatief voordelige verzekering die je in vervelende situaties veel geld kan besparen. Als jij een keer grote schade veroorzaakt bij een ander, dan ben je daar vaak zelfs voor meer dan een miljoen euro voor verzekerd. De verzekeraar betaalt die kosten dan, onder bepaalde voorwaarden, voor je.

Al met al is het dus zeker wel verstandig om een woonverzekering af te sluiten. Heb jij geen opstalverzekering nodig, omdat je een huis huurt of omdat je VvE deze verzekering al heeft lopen? Dan kun je beter een losse inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Waarom is een woonverzekering slim om je huis te verzekeren?

Het heeft een aantal voordelen om voor het verzekeren van je huis één woonverzekering af te sluiten. Je zit dan bij dezelfde verzekeraar voor de verschillende verzekeringen en dat heeft een aantal voordelen:

  • Je weet zeker dat je huis goed verzekerd is, zowel de eigendommen in je huis als de woning zelf.
  • Je krijgt korting op je premie door de verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.
  • Als er schade is, dan is er geen discussie over of je bij een opstal- of inboedelverzekering moet zijn. Daarvoor moet je bij dezelfde verzekeraar zijn, waardoor je vaak sneller uitbetaald krijgt.
  • Je ontvangt minder incasso’s en documenten, omdat alles op één plek is geregeld.

Wil je weten waar jij qua verzekeringen voor je huis goed aan doet? De financieel adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep geven je hier graag eerlijk en objectiefverzekeringsadvies over. Vraag een gratis kennismaking aan.

Gratis kennismaking

Wat zijn de kosten om je huis te verzekeren?

De precieze kosten om je huis te verzekeren, verschillen per woning en per situatie. Hoe dan ook zal je elke maand een bepaald bedrag aan premie betalen. Ga voor goedkope regio’s uit van ongeveer € 19 tot € 30 per maand voor een woonhuisverzekering. Dat is uiteraard een grove indicatie, dus het bedrag kan in jouw situatie hoger of lager uitvallen.

De premie zal iets hoger zijn als je vrijstaand woont dan wanneer je een koophuis hebt. Ook hangt de premie af van het bedrag dat je verzekert en van de buurt waar je woont. Er zijn goedkopere en duurdere regio’s. Een verzekeringsadviseur kan je hier meer over vertellen.

Voor een woonhuisverzekering betaal je meestal minder premie dan als je de inboedel- en opstalverzekering los afsluit. Voor de verzekeraar is het immers ook gunstig als je voor een combinatie van die drie verzekeringen kiest. Dat levert je premievoordeel op.

Wil je nog meer besparen op de kosten om je huis te verzekeren? Dan kun je kiezen voor een eigen risico. Dit betekent dat je schade tot een bepaald bedrag zelf betaalt en dat de verzekeraar pas bij schade vanaf dat bedrag uitkeert. Dat brengt een risico met zich mee, maar levert je dus wel een premiekorting op.

Heb je ook een woonverzekering nodig voor een huurhuis?

Als je een huurhuis hebt, dan heb je geen woonverzekering nodig. De opstalverzekering is dan via je verhuurder geregeld. Wel is het aan te raden om zelf een inboedelverzekering te nemen. Daarmee is schade aan de spullen in je huis verzekerd.

Welke verzekeringen heb je nog meer (mogelijk) nodig?

Er bestaan nogal wat verzekeringen. Niet elke verzekering zal jij in jouw situatie nodig hebben. Wel is het goed om te weten dat die verzekeringen bestaan en waar ze voor bedoeld zijn. Andere veelvoorkomende verzekeringen zijn:

  • Overlijdensrisicoverzekering: deze verzekering keert je nabestaanden een bepaald bedrag uit als jij tijdens de looptijd komt te overlijden, waardoor zij ook dan de maandlasten kunnen blijven betalen.
  • Autoverzekering (verplicht voor elke auto-eigenaar): hiermee verzeker je schade die jij met je auto bij anderen of (bij all-risk verzekeringen) aan je eigen auto veroorzaakt.
  • Rechtsbijstandsverzekering: vanuit deze verzekering krijg je kosteloos juridische hulp als je in een conflict verwikkeld raakt, bijvoorbeeld op het werk, met de buren of met vorige huiseigenaren.
  • Reisverzekering: met dit product verzeker je schade die jijzelf of je spullen oplopen tijdens een reis (bijvoorbeeld als je camera wordt gestolen of als je in het ziekenhuis komt te liggen in het buitenland);
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering: deze verzekering keert de verzekerde ondernemer een bepaald bedrag uit als hij door arbeidsongeschiktheid geen of minder inkomen heeft.

Advies over je verzekeringen?

Met passende verzekeringen bescherm je jezelf (en je nabestaanden) tegen grote financiële risico’s. Maar welke verzekeringen heb je nu wel en niet nodig? Onze financieel adviseurs geven je graag persoonlijk verzekeringsadvies. Zo ben je goed verzekerd zonder te veel te betalen.

Benieuwd wat voor jou passend en handig is qua verzekeringen? Vraag een gratis verzekeringscheck aan bij een van onze adviseurs. Zij helpen je graag verder!

Gratis verzekeringscheck

Veelgestelde vragen

Een woonhuisverzekering is niet hetzelfde als een woonverzekering. De woonhuisverzekering is hetzelfde als een opstalverzekering, dus een verzekering van alles wat aan je huis vastzit (het dak, de kozijnen, etc.). Een woonverzekering is daarentegen een verzekeringspakket waarin de opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering gecombineerd zijn.

Onze verzekeringsadviseurs kunnen de verschillende woonverzekeringen voor je vergelijken en geven advies over een voordelige verzekering voor jou. Kijk overigens wel altijd verder dan de prijs alleen. Het is natuurlijk belangrijk dat je goed verzekerd bent en dat de voorwaarden gunstig zijn. Daarom verdiepen onze verzekeringsadviseurs zich ook in de kleine lettertjes.

De woonverzekering kun je afsluiten bij vrijwel alle aanbieders van een inboedelverzekering. Zij bieden dus ook de optie om de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering te combineren. Een verzekeringsadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan volledig onafhankelijk de woonverzekeringen voor je vergelijken en geeft advies over een passende verzekering voor jou.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak